Inicijatori: Spomenikom kralju Tvrtku budimo zamrli bosanski duh

Tvrtko I Kotromanić

Tvrtko I Kotromanić

Nekoliko nevladinih organizacija u BiH pokrenulo je inicijativu da se u Sarajevu podigne spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Spomenik bi trebao biti napravljen od čelika, sa postoljem visokim tri metra, a statua bi bila visoka pet metara. Spomenik kralju Tvrtku prikazivao bi ga u stojećem položaju, sa štitom na kom su ljiljani, jedan od simbola srednjovjekovne Bosne. Ideju su u Sarajevu promovisali Dječiji pokret za mir ljubav i prijateljstvo i Regionalno udruženje Organizatori otpora “Sove Krajine”.

Tvrtko I Kotromanić, posljednji bosanski ban i prvi bosanski kralj, vezuje se za vrijeme najvećeg procvata i stabilnosti Bosne. Istoričari se slažu u jednom: Bosna je za njegove vladavine bila država u usponu, sa razvijenom diplomatijom, sopstvenim arhivom i dobro čuvanim granicama. No, prije svega, po privrednom usponu i kovanim zlatnicima, koji su, kažu, bili čak četiri puta teži od onih osmanskih.

Baš taj bosanski kralj Tvrtko u glavnom gradu BiH nema spomenik. Zbog toga je grupa nevladinih organizacija nedavno pokrenula inicijativu da prvi i, kažu, najznačajniji bosanski vladar dobije memorijal u Sarajevu.

„Da naša država ono mjesto koje zaslužuje, da ponovo vratimo dane ponosa i slave. Ovo je spomenik ne radi prošlosti, nego radi budućnosti. Poruka za budućnost. Podizanjem ovog spomenika mi želimo da probudimo zamrli bosanski duh“, poručuje jedan od inicijatora Amir Halep.

Može li bosanski kralj Tvrtko I biti spona u razjedinjenoj BiH, biti prihvatljiv svima? Odgovara predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, istoričar po struci Denis Bećirović:

„Sve ono što je naša prošlost, sve ono što je vezano za bosanskog kralja Tvrtka I pripada svim narodima i građanima BiH. I zato kažem da bi i svi narodi i građani BiH mogli biti ponosni na taj dio naše prošlosti.“

Fra Luka Markešić podsjeća na važnost dinastije Kotromanića.

„Spomenik kralju Tvrtku podsjeća nas na jedan od najvažnijih temelja današnje državnosti BiH. To je srednjovjekovna Bosna u kojoj su kraljevi bili u ono vrijeme temelj te državnosti, posebno kralj Tvrtko I. Zbog toga je značajno da danas podižemo spomenik tim ljudima, odnosno tom kralju, da bismo mi danas mogli što svjesnije, što hrabrije izgrađivati svoju danas državu BiH kao obnovu toga srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva“, kaže on.

O značaju podizanja spomenika prvom bosanskom kralju govori istoričar Ibrahim Pašić:

„Značaj ovog spomenika je, prije svega, u tome što je Tvrtko jedan od bosanskih vladara koji je imao znatno šire poglede na Bosnu, na njeno susjedstvo, od mnogih savremenih političara.“

Jedan od prijedloga inicijatora podizanja spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću je da on bude postavljen uz stećak pred Parlamentom BiH. Riječ je još uvijek o ideji, a pitanje je hoće li je bh. zvaničnici, poznatim po nejedinstvu ali i po nebrizi o istoriji i kulturi, uopšte prihvatiti.

rse / bih-x.info

Posted by on 2013-10-31. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login