INmusic festival predstavlja Iness Mezel

Iness Mezel

Iness Mezel

Obdarena snažnim i odvažnim, a istovremeno nježnim i zavodljivim glasom, Iness Mezel je pjevačica i autorica čiji multikulturalni zvuk ujedinjuje funk, soul i jazz sa sjevernoafričkim muzičkim stilovima, muzikom njenih korijena.

Iness Mezel, čija je majka francusko-talijanskog porijekla, a otac Alžirac, je provela sedam godina djetinjstva u predgrađima Pariza prije nego se zajedno sa porodicom vratila u Alžir, a potom opet u Francusku, gdje je stekla prve afinitete za pop muziku.

Inspirirana Christopherom Crossom pa i Eltonom Johnom, studirala je klavir na lokalnom konzervatoriju, a nakon studija prava u Parizu, uskoro je počela pohađati časove pjevanja. Prije nego je oformila pjevački sastav sa sestrom, pjevala je u raznim sastavima na području Chateleta, prakticirala jazz improvizaciju i pjevala sa priznatom alžirskom umjetnicom Djur Djurom.

Nakon izdavanja debi albuma “Berber Singing Goes World” 1997. godine, koji je dvije godine kasnije ponovo izdan pod nazivom “Wedfel”, nastavila je samostalni rad i 2003. godine izdala sljedeći album “Len”. Treći album “Beyond The Trance”, koji je ušao u 10 najboljih izdanja 2011. godine prema World Music magazinu Songlines, obilježila je saradnja sa gitaristom Roberta Planta, Justinom Adamsom, kojeg smo zajedno sa afričkim muzičarem Juldehom Camarom imali priliku čuti u Zagrebu u organizaciji Multikulture.

Iness Mezel će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta “Multiculturalism in Music” – pilot projekta realiziranog u saradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). “Multiculturalism in Music“ nastoji kroz muziku kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju savremnog društva i kulture. Projekt “Multiculturalism in Music” je dio evropskog programa “Kultura 2007-2013”.

Iness Mezel se pridružuje line-upu INmusica 2012 koji do sada uključuje The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, General Elektriks i Retro Stefson. INmusic festival će se održati 28., 29. i 30. juna na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od 290 kuna za sedmi po redu INmusic su u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj i online na www.ticketpro.hr.

Posted by on 2012-03-19. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login