Inspektori započeli kontrolu Urbanističkog zavoda RS-a

Urbanistički zavod RSInspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH su započeli kontrolu Urbanističkog zavoda RS, potvrdio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kovačević je kazao da će predmet kontrole inspektora biti period poslovanja Urbanističkog zavoda RS od početka 2006. godine, kada je i uveden porez na dodatu vrijednost, pa sve do danas.

Prema njegovim riječima, u svjetlu novih saznanja o kojima se u javnosti ovih dana dosta govori, inspektori UIO su dobili nalog da izvrše kontrolu Urbanističkog zavoda RS.

Inače, u Urbanističkom zavodu kontrolu već više dana sprovode inspektori Poreske uprave RS, što je potvrdila i Mila Štrkić, portparol te institucije.

Ona nije mogla da precizira do kada će inspektori Poreske uprave raditi kontrolu Urbanističkog zavoda RS i kada bi mogli biti prezentovani njeni rezultati.

Kako se sumnja, Jovan Vidović koji ima većinski paket akcija u Urbanističkom zavodu RS je samo u tom preduzeću utajio više od milion KM poreza.

Osim neplaćanja direktnih poreza sumnja se da Vidović nije plaćao porez na dodatu vrijednost na višemilionske transakcije koje je obavljao između svojih preduzeća.

Specijalno tužilaštvo RS objedinjuje sve istrage protiv kontroverznog banjalučkog biznismena, te su u toku saslušanja svjedoka i izuzimanje dokumentacije iz institucija RS.

Pored Urbanističkog zavoda, nadležni organi RS istražuju i okolnosti pod kojima je uknjižena imovina nekadašnjeg “Elektroservisa” koji je takođe u većinskom vlasništvu Vidovića.

Naime, u MUP-u RS nam je potvrđeno da su vještaci nedvosmisleno dokazali da je dokumentacija na osnovu koje je Vidović došao do vlasništva nad “Elektroservisom” potpuni falsifikat.

Banjalučko preduzeće “Elektroservis”, čiji je većinski vlasnik biznismen Jovo Vidović, 2004. godine u gruntovnicu pod sumnjivim okolnostima uknjižilo je vlasništvo nad dvije vojne parcele na Banjalučkom polju ukupne površine 12.481 metar kvadratni.

nezavisne / bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login