Institucije kulture: Muzej je fabrika kulture

Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH

Prošlo je nešto više od mjesec otkako je Udruženje Akcija pokrenulo veliku kampanju u bh. javnosti nastojeći ukazati i potaći na konačno rješavanje problema institucija kulture u BiH, a prije svih već tri godine zatvorenog Zemaljskog muzeja BiH. Sve je počelo izložbom fotografija Zijaha Gafića, koji je fotografisao radnike Muzeja i napravio izložbenu postavku pod nazivom Ja sam muzej. A nastavilo se konceptom simboličkih dežura u Zemaljskom muzeju, prilikom čega je upućen poziv građanima, javnim i kulturnim radnicima, zvaničnicima iz raznih oblasti da dođu u Muzej i dežuraju.

Prema riječima Aide Kalender, programske direktorice Udruženja Akcija, na taj način je svim građanima i zvaničnicima u BiH pružena prilika da se bar simbolički solidarišu sa radnicima Muzeja. U isto vrijeme, tim činom htjelo se pokazati da ja najvažnija naučna i kulturna institucija u BiH ostala bez čuvara. Da apsolutno nikoga ne zanima šta se sa njom dešava i da je došao trenutak da sami građani moraju svojim tijelima da čuvaju ovu instituciju od propadanja.

“Mislim da smo napravili, jednom veoma jednostavnom akcijom, koja nije koštala gotovo ništa, ogroman rezultat. Mi smo planirali da ćemo imati pet-šest dežura tokom dana, a dešavalo nam se i dešava se još uvijek da dnevno kroz Muzej prođe između sto i sto pedeset ljudi. Mogu reći da je do sada kroz dežure prošlo oko 1.500 građana BiH. Tu računamo i amabasadore gotovo svih država koje su akreditovane u BiH. Svi oni su se sami, bez našeg poziva, prijavili za dežure u Muzeju. Jednako tako je bilo i sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, koji je sam izrazio želju da dođe”, kazala je Kalender.

Posted by on 2015-09-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login