Institucije u BiH “skršile” 6,2 milijarde maraka

Institucije i javna preduzeća BiH, Republike Srpske i FBiH tokom četiri prethodne godine potrošili su više od 6,2 milijarde maraka na javne nabavke.

Uvidom u bazu podataka koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), moguće je saznati da su institucije na svim nivoima vlasti putem javnih nabavki najviše novca trošile na kupovinu i održavanje novih automobila, nabavku softverskih licenci, ali i na poklone, te troškove državnih službenika u ugostiteljskim objektima.

Tako je Vlada Brčko distrikta od 2011. godine potrošila više od 20 miliona KM, Sekretarijat Vlade Republike Srpske 3,5 miliona KM, dok su ministarstva na bh. nivou “skršila” preko 73,5 miliona KM za potrebe javnih nabavki.

vlasti, BiHPrema podacima iz službenih glasnika, u prethodne četiri godine Ministarstvo odbrane BiH, sa potrošenih 40 miliona KM, izdvojilo je najviše novca za javne nabavke.

Među dobitnicima ugovora putem javnih nabavki su i privatne firme u vlasništvu ili suvlasništvu političara koji obavljaju i razne funkcije u državnim institucijama i javnim preduzećima.

Naime, ove firme sklopile su 295 ugovora sa javnim preduzećima i institucijama, koji su vredni više od 103,8 miliona KM, a odnose se na nabavku vozila, goriva, lekova, hotelskog smeštaja, te građevinskih i šumarskih radova.

Sledi Ministarstvo trgovine i komunikacija BiH sa 17 miliona maraka, zatim bh. resori pravde i bezbednosti, koji su potrošili po četiri miliona KM.

Članovi Predsedništva BiH su putem javnih nabavki potrošili 776.369 KM, od čega većinu na kupovinu automobila i njihovo održavanje, a najviše su plaćali nabavku auto-guma, 300.000 KM za četiri godine.U Parlamentarnoj skupštini BiH za potrebe javnih nabavki izdvojeno je 1.517.758 KM, a i u ovoj instituciji najviše se davalo za nove automobile i nabavku goriva.

S druge strane, Parlament FBiH i Narodna skupština Republike Srpske potrošili su tek 190.253 KM, odnosno 148.805 KM.Kabinet predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za četiri godine uspeo je da potroši 1.840.391 KM i to na kupovinu šest novih automobila, za koja je izdvojeno više od pola miliona maraka, dok je na njihovo održavanje i troškove goriva kroz javne nabavke otišlo skoro 900.000 KM.

Pored utroška za automobile, predsednik Srpske je samo u prošloj godini potrošio 114.000 KM na nabavku odlikovanja, ordena i plaketa, jer je ostao bez zaliha iz 2013. godine, u kojoj je za ove namene izdvojena ista suma novca.

I u javnim preduzećima se, kao i za potrebe rada parlamentaraca, ministara i predsednika, te članova predsedništva, putem javnih nabavki trošio novac na automobile i gorivo, ali i mehanizaciju i električnu energiju.

Ermin Zatega, jedan od novinara CIN-a koji su radili na bazi podataka koja je juče objavljena, rekao je da je najviše novca u protekle četiri godine potrošeno u energetskom i zdravstvenom sektoru.

– Tri javne elektroprivrede i sva preduzeća koja im pripadaju potrošili su na rudarsku mehanizaciju, gorivo i električnu energiju skoro 2,1 milijardu KM ili oko trećine ukupnog iznosa zabeleženog u našoj bazi.

Nakon toga, lekovi, medicinska oprema i materijali su koštali građane više od milijarde maraka – rekao je Zatega i dodao da su najviše novca, oko 1,4 milijarde KM, dobile firme iz Sarajeva, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

– Pored sarajevskih, firme iz Banjaluke zaradile su više od milijardu KM, dok su mostarske firme dobile poslove vredne 534 miliona KM – zaključio je Zatega.

Posted by on 2015-04-06. Filed under Banja Luka, Brčko, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login