Interpol uhapsio 25 hakera grupe Anonymous

AnonymousInterpol je u utorak uhapsio 25 osoba osumnjičenih da su dio hakerske grupe Anonymous. Hapšenja su se dogodila u Evropi i Južnoj Americi.

Međunarodna policijska agencija je saopćila da su hapšenja u Argentini, Čileu, Kolumbiji i Španiji izveli pripadnici policije tih država u saradnji sa Interpolovom latinoameričkom radnom grupom eksperata za kriminal vezan za informacijske tehnologije.

Uhapšene osobe su u dobi između 17 i 40 godina, a osumnjičene su za planiranje koordiniranih cyber napada na institucije, uključujući kolumbijsko ministarstvo odbrane, predsjedničke internet stranice. Stranicu čileanske kompanije Endesa, stranicu Nacionalne biblioteke i mnoge druge.

Hapšenja su uslijedila nakon istrage koja je počela sredinom februara. Ona je dovela i do zapljene 250 predmeta, IT opreme i mobilnih telefona, u pretresima provedenim u 15 gradova. Među uhapšenim su i peterica Čileanaca i Kolumbijac. Dvojica Čileanaca imaju samo 17 godina.

Cijeli slučaj vodi tužitelj Marcos Mercado, koji je ekspert za cyber kriminal. Eventualna kazna bi mogla biti od 541 dan do pet godina zatvora. Istraga o ovim i drugim slučajevima je nastavljena.

U utorak je španska policija uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da pripadaju grupi Anonymous, a tereti ih se da su oborili stranice španske političke partije. Ove četiri osobe su među 25 uhapšenih koje je prijavio Interpol. Blokirana su i dva servera u Bugarskoj i Češkoj koje su koristili hakeri.

Spekuliše se da će Anonymousi iz osvete napasti stranicu Interpola.

Posted by on 2012-02-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login