IOM: Jugoistočna Evropa i dalje važna tranzitna ruta

migracijeBosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i cijela jugoistočna Evropa i dalje su važna tranzitna ruta za nezakonite migrante i nezakonito krijumčarenje ljudi, droge, oružja, robe i ukradenih automobila, navode it Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Kapaciteti državnih agencija u jugoistočnoj Evropi postoje, ali mogu biti dodatno ojačani poboljšanjem u regionalne saradnje i razmjenom podataka.

Bez jačanja postojeće regionalne saradnje i uvođenja novih mehanizama, granice EU u regiji zapadnog Balkana mogle bi postati porozne za ulazak migranata, što bi stavilo dodatan teret na agencije koje se bave provođenjem zakona.

Globalna ekonomska kriza i politička nestabilnost imaju značajan efekat na prirodu migracijskih tokova u regionu, što rezultira povećanim brojem nezakonitih migranata iz država van jugoistočne Evrope koji prolaze i često budu uhvaćeni u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, ali i iz država regiona, koji nastoje da uđu u neku zemlju EU.

U narednom periodu trebalo bi da budu organizovane tematske radionice s ciljem jačanja prekogranične saradnje sa pripadnicima policijskih snaga i granične policije iz Makedonije, Albanije i Kosova, kao i za predstavnike iz sistema pravosuđa BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije.

Posted by on 2014-11-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login