Iračke snage zauzele aerodrom u Mosulu

 Mosul

Mosul

Irački snage zauzele su danas aerodrom u Mosulu, nekoliko sati nakon otpočinjanja velike ofanzive protiv takozvane Islamske države koja kontroliše zapadni dio tog grada, javila je iračka državna televizija.

“Snage za brzo djelovanje i federalna policija u potpunosti kontroliraju aerodrom u Mosulu”, javljeno je kao hitna vest, prenosi Reuters.

Iračka državna televizija je prethodno javila da su sigurnosne snage te države uz podršku SAD upale na glavni aerodrom u Mosulu i u obližnju vojnu bazu.

“Naše snage počele su rano jutros veliku operaciju zauzimanja aerodroma u Mosulu i vojne baze Gozlani kako bi protjerali teroriste Islamske države. Možemo da potvrdimo da je aerodrom u Mosulu vojno pao i samo je pitanje vremena kada ćemo imati punu kontrolu nad njim”, rekao je tada portparol antiterorističke jedinice Sabah Numan.

Nakon protjerivanja džihadista iz istočnog Mosula prošlog mjeseca, iračke snage osvojeni aerodrom žele da koriste kao polaznu tačku za osvajanje zapadnog dijela grada.

Posted by on 2017-02-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login