Iran, Burma i Kina krše ljudska prava

Hillary Clinton

Hillary Clinton

Američki State Department je  objavio godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, navodeći primjeri o kršenjima tih prava svugdje u svijetu, prvenstveno Iranu, Kini, Kubi i Burmi.
U izvještaju koje je predstavila američki državni sekretar Hillary Clinton, kaže se da je iranska vlada grubo kršila prava svojih građana da pokušaju mirnim putem primijeniti vlast, kroz slobodne i fer izbore. Dosije poštivanja ljudskih prava u Iranu je pogoršan u odnosu na ranije godine, kaže se u izvještaju, pogotovo nakon izbora u junu prošle godine čiji je rezultat doveden u pitanje.

Kineska vlada i dalje krši prava svojih građana, a stanje ljudskih prava je u nekim dijelovima zemlje i pogoršano. Kuba je prošle godine počinila teža kršenja ljudskih prava protiv političkih zatvorenika i protivnika, i nastavila nijekati osnovna ljudska prava , uključujući pravo na slobodne izbore.

Izvještaj kaže da je situacija u Afghanistanu značajno pogoršana zbog pojačanih napada pobunjenika, dok civili podnose najveće posljedice. Problema sa poštivanjem ljudskih prava ima i u Iraku, usprkos značajnom napretku u sveopćem stanju, a navodi se i izraelska deskriminacija protiv građana te zemlje – Arapa, i zabrinutost zbog izraelskog tretiranja stranih radnika. Navode se i palestinski zvaničnici zbog mučenja, otmica , ubijanja, kao i ograničavanja vjerske slobode na Zapadnoj Obali i u Gazi.Teška kršenja se nastavljaju i u Burmi.

Predstavljajući najnoviji izvještaj, američki državni sekretar je kazala da je Amerika odlučna da svakoga, uključujući sebe, drži odgovornima , i mjeri po istom standardu. Za nekoliko mjeseci, kazala je gospođa Clinton, Sjedinjene Države izlaze pred komisiju UN-a za ljudska prava , radi prve po redu revizije stanja ljudskih prava u Sjedinjenim Državama.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login