Iran prekinuo isporuke nafte Španiji

Iran, naftaIran je prekinuo isporuke nafte Španiji i možda će obustaviti prodaju ovog energenta Njemačkoj i Italiji, javila je danas iranska televizijska stanica “Press TV”.

“Teheran je prekinuo isporuke nafte Španije nakon što je to ranije učinjeno Grčkoj u sklopu protivsankcija”, javlja “Press TV” ne navodeći izvore.

Nisu saopšteni drugi detalji. Nešto ranije je iranski ministar za naftu Rostam Kasemi potvrdio izvještaje objavljene tokom vikenda prema kojima je obustavljena prodaja nafte Grčkoj.

Iran, koji je član Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEC), proizvodi oko 3,5 miliona barela nafte dnevno, a izvozi oko 2,5 miliona.

U prošloj godini Iran je u prosjeku u Grčku dnevno izvozio 100.000 barela nafte.

Prošle sedmice je grčki zvaničnik iz ministarstva energetike potvrdio da Grčka traži alternativne izvore za snabdijevanje naftom, nakon što su države EU uvele Teheranu embargo koji stupa na snagu od 1. jula.

Grčka pokušava da poveća uvoz iz Rusije, Iraka, Saudijske Arabije ili Libije.

Posted by on 2012-04-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login