Iranci proslavljaju 38. godišnjicu revolucije, demonstracije protiv SAD-a

Iran Teheran

Iran Teheran

Iranci su započeli nacionalno slavlje širom zemlje s ciljem obilježavanja 38. godišnjice revolucije iz 1979. godine kada je svrgnuta prozapadna monarhija i kada su na vlast došli islamisti, prenosi AP.

Demonstranti koji su se okupili u Teheranu uzvikivali su tradicionalne slogane protiv Sjedinjenih Država i Izraela, a okupljanja širom zemlje došla su u vrijeme verbalnog rata između američkog predsjednika Donalda Trumpa i iranskog rukovodstva, a Teheran je pod prismotrom zbog testiranja balističkih projektila.

Demonstranti su marširali prema Trgu Azadi gdje se očekuje obraćanje predsjednika Hassana Rouhanija.

Hiljade ljudi okupilo se na ulici Enghelab u centru Teherena, a neki od njih su nosili iransku zastavu te postere s revolucionarnim sloganima.

Isprintane slike na kojima se nalaze američke zastave i bivši predsjednici bile su na podu, te su ih demonstranti u znak protesta gazili.

Na skupovima su se pojavili mnogi dužnosnici, među kojima i Qassem Soleimani, general elitnih snaga Quds Iranske revolucionarne garde.

Posted by on 2017-02-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login