Iranski embargo uzrokovat će rekordne cijene nafte u svijetu

Iran, naftaCijena nafte se krajem prošle nedjelje našla na nivou od 109,67 dolara za barel lake američke nafte i 125,07 dolara za barel nafte tipa “brent”.

Najava embarga na uvoz nafte iz Irana, koji bi trebalo zvanično da počne od jula ove godine, smatraju analitičari svjetskih berzi sirovina, učiniće da se rast cijena tog energenta bude u stalnom porastu.

Tome će naročito doprinijeti nova cjenovna očekivanja Saudijske Arabije izazvana velikim rastom državnih izdataka, prenose agencije.

Znatno povećanje cijene nafte izazvala je svojevremena obustava isporuka iz Libije, koja dnevno svjetskom tržištu isporučuje 1,6 miliona barela, tako da se samo može pretpostaviti koliko bi na cijenu uticao nedostatak od oko 10 miliona barela dnevno,  koliko stiže iz Irana.

Taj nedostatak, smatra stručnjak za sirovine emačke Komerc banke Eugen Vajnberg, ne bi mogla da nadoknadi ni uvijek spremna Saudijska Arabija.

Ministar za naftu te zemlje Ali Naimi podigao je u nedavnoj izjavi ciljnu cijenu nafte sa dotadašnjih 75 na 100 dolara, ali je analitičarima ostalo nejasno da li je mislio na minimalno 100 dolara ili maksimalno 100 dolara po barelu.

Vajnberg podsjeća da je u posljednje vrijeme Saudijska Arabija podizala svoje državne troškove za 15 odsto godišnje i ako tako nastavi biće joj potrebna cijena od 150 dolara za barel.  “I ona će tu cijenu i dobiti”, kaže Vajnberg.

Posted by on 2012-02-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login