Istorijska građevina u Sarajevu i područje na Grebnici nacionalni spomenici

stećak

stećak

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Goran Milojević i članovi Amir Pašić i Radoje Vidović proglasili su, na sjednici Komisije 11. maja, nacionalnim spomenicima Istorijsko područje – nekropola sa stećcima na lokalitetu Grebnica (opština Srebrenica) i Istorijsku građevinu – neboder Željezničarsko – štedne zadruge u Sarajevu.

Na 12. sjednici donesene su i odluke o izmjenama i dopunama odluka za dobra koja već imaju status nacionalnog spomenika.

To su Istorijsko područje – Stari grad Srebrenik, opština Srebrenik (proširena zona zaštite i zaštitni pojas), Arheološko područje – Kasnoantička bazilika na Crkvini u Brezi, opština Breza (u zonu zaštite uvrštena dodatna parcela i utvrđene preciznije mjere zaštite), Graditeljska cjelina – Pravoslavna crkva sv. Vasilija Ostroškog u Blagaju zajedno s pokretnim nasljeđem, Grad Mostar (utvrđene preciznije mjere zaštite) i Graditeljska cjelina – Šarena (Časna, Atik, Gradska, Behram-begova) džamija s haremom, ulazni portal i mjesto Behram-begove medrese u Tuzli, Grad Tuzla (dozvoljena je rekonstrukcija Behram-begove medrese na stabilnom terenu i izmještanje portala na odgovarajuću poziciju).

– Donesene su i odluke o produženju režima zaštite za dva dobra, za koja je istekao rok od jedne godine od dana podnošenja peticije – saopćeno je iz Komisije.

Posted by on 2017-05-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login