Istraga o zločinima čuvara u nacističkim logorima

Auschwitz

Auschwitz

Njemačka će proširiti istragu o zločinima u vrijeme nacizma koje su počinili čuvari u koncentracionim logorima, saopštile su u ponedjeljak sudske vlasti, nakon što je njemačka štampa pisala o istragama u vezi s bivšim čuvarima u logoru Auschwitz-Birkenau.

Centralni ured za rasvjetljavanjenacional-socijalističkih zločina sa sjedištem u Ludwigsburgu namjerava iduće sedmice započeti proces protiv 50 bivših čuvara iz Auschwitz-Birkenaua koji žive po cijeloj Njemačkoj i imaju oko 90 godina, objavile su ovog vikenda novine iz njemačke medijske grupe WAZ.

„Imamo u vidu i druge logore za istrebljenje kao i interventne grupe, mobilne jedinice za istrebljenje koje su harale istočnim frontom“, objasnio je agenciji AFP Kurt Schrimm, odgovorni sudac iz Ureda.
Saučesništvo u ubistvu

Sudsko gonjenje bivših nacističkih zločinaca proširilo se poslije presude Johnu Demjanjuku 2011. godine, bivšem čuvaru u logoru Sobibor ukrajinskog porijekla koji je umro prošle godine.

U ovom slučaju, njemačko pravosuđe je ocijenilo da se svaka dužnost u logoru može smatrati saučesništvom u ubistvu. Demjanjuk je bio osuđen na pet godina zatvora jer je bio saučesnik u ubijanju više od 27.900 osoba.

Malo je vjerovatno da će biti pronađeno više od 50 čuvara iz Auschwitza koji su preživjeli, osim ovih pedeset čija je imena i adrese prikupio Ured, objasnio je Schrimm.

Posted by on 2013-04-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login