Istraživači iz Gračanice pronašli davno zaboravljenu nekropolu

Gračanica, stećakGrupa istraživača iz Gračanice proteklih je dana obilazila područje Gornjeg Skipovca, na planini Trebavi, tražeći lokalitete sa srednjovjekovnim stećcima. Tom prilikom su, na mjestu nekadašnjih ratnih položaja, u području zasijanom minama, uspjeli locirati, evidentirati i obraditi odavno zaboravljenu nekropolu Raminac, koja se nalazi neposredno uz međuentitetsku liniju razgraničenja.

– U dosadašnjim saznanjima o stećcima u našoj zemlji i njihovom teritorijalnom rasporedu, područje Trebave je veoma slabo istraženo, tako da je svaki evidentiran lokalitet od velikog značaja – ističe u izjavi mr. Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u J. U. Bosanski kulturni centar u Gračanici i voditelj Zavičajne muzejske zbirke u ovom gradu.

Ovom prilikom izvršen je terenski pregled područja Topalovića u Gornjem Skipovcu, gdje je još 1984. godine etnolog dr. Salih Kulenović na osnovu podataka mjesnog stanovništva zabilježio prisustvo tri stećka.

– Zanimalo nas je stanje nekropole danas. Nakon nekog vremena uspjeli smo je pronaći, zatekavši na tom mjestu svega dva spomenika, i to u sekundarnom položaju. Prevrnuti su i oštećeni, a nalaze se neposredno na mjestu gdje su se 1995. godine vodile teške borbe, tako da je okolni teren kontaminiran minama. To nam je otežavalo istraživanje, ali uz malo rizika ipak se isplatilo. Izmjerili smo stećke, fotografirali, ustanovili koordinate i prikupili sve druge podatke – navodi mr. Šaković.

U istraživanju je učestovao i mr. sc. Edin Ibrišević, općinski vijećnik iz Gračanice i prosvjetni radnik koji trenutno piše doktorat o ulozi kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u odgojno-nastavnom procesu.

– Sa šireg gračaničkog područja do danas je poznato svega nekoliko lokaliteta sa stećcima. Radi se o manjim nekropolama, sa po dva-tri sačuvana primjerka. Nažalost, one nisu na odgovarajući način zaštićene niti su poznate široj javnosti, a da se i ne govori o nekome iskorištavanju u turističke i edukativne svrhe. Štaviše, stećci su često žrtve različitih vandala. Na nama je da se to pokuša promijeniti, a terenski pregledi su prvi korak u tome – kazao je on.

Podaci prikupljeni u ovome istraživanju iskoristit će se u realizaciji projekta evidencije kulturno-historijskog naslijeđa općine Gračanica, a također će biti dostavljeni i Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Posted by on 2017-03-19. Filed under Magazin, Obrazovanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login