Istraživanje Udruženja ‘Kap’- Svako treće dijete žrtva nasilja u školama

 Dan ružičastih majicaU organizaciji Udruženja za razvoj društva ‘Kap’ drugi put je u BiH obilježen Dan ružičastih majica ili Dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Tim povodom ovo udruženje je ispred sarajevske Katedrale organizovalo okupljanje učenika osnovnih i srednjih škola koji nošenjem pink majice šalju poruku podrške izgradnji društva bez nasilja.

Merima Spahić iz Udruženja ‘Kap’ navela je da država Bosna i Hercegovina ni na jednom nivou nema nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju u školama.

Udruženje ‘Kap’ je godinu dana radilo istraživanje u osnovnim i srednjim školama u BiH u sklopu kojeg je analizirano oko 6.000 listića. Na anketno pitanje ‘dali su bili žrtve vršnjačkog nasilja’ potvrdno je odgovorilo više od 2.000 djece.

-Na osnovu statističkih podataka, nažalost, možemo reći da je svako teće dijete žrtva nasilja u školama i da držimo zatvorene oči i ne prepoznajemo taj problem – kaže Spahić.

Ističe da od djece koja su navela da su bili žrtve vršnjačkog nasilja, njih 702 nije pomoć tražilo ni od koga, a policiji se obratilo njih 64.

Spahić je naglasila značaj edukacije za djecu žrtve i roditelje kako prepoznati da je dijete žrtva nasilja.

-Problem je što djeca koja su žrtve nasilja to ne govore. Strah ih je da priznaju jer se boje odmazde nasilnika, a s druge strane ih je sram jer misle da je problem u njima. Prioritet je ohrabriti djecu da progovore i prijave nasilje – naglasila je Spahić.

Od danas će također biti u funkciji i web stranica www.danruzicastihmajica.ba sa besplatnom online pomoći psihologa za djecu žrtve nasilja u školama.

“Dan ružičastih majica”, poznatiji kao “Pink Shirt Day”, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja u školama, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi.

Sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

Posted by on 2017-02-23. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login