Italija će možda vratiti liru

Italija , liraZbog ekonomske krize Italija će možda napustiti euro i vratiti liru, izjavio Beppe Grillo čiji je Pokret pet zvjezdica postao glavni dobitnik posljednjih izbora.

U intervjuu koji je dao njemačkom magazinu Fokus Grillo je rekao da moraju da se otvore novi progovori u vezi italijanskog duga od dva biliona eura, koji je drugi po veličini u eurozoni poslije Grčkog i u BDP-u Italije učestvuje sa 127 posto.

‘Trenutno smo smrvljeni, ne eurom, već našim dugom. Kad kamate dostignu nivo od 100 milijardi godišnje, mi smo gotovi’, rekao je Grillo.

Po njegovoj procjeni italijanski politički sistem ima samo šest mjeseci vremena prije nego što doživi kolaps. Tada država više neće biti u stanju da plaća penzije i plate javnom sektoru, prenosi B92.

Ako se ne promene uvjeti koje Italija ima u vezi duga, Grillo vjeruje da je jedina opcija za njegovu zemlju da napusti euro i da se vrati svojoj nacionalnoj valuti – liri.

‘Ako uvjeti za otplatu dugova ostanu isti Italija će napustiti euro i vratiti se liri’, kategoričan je Grillo.

Pokret pet zvjezda je privukao simpatije gotovo četvrtine glasača i postao jedan od najznačajnijih političkih snaga u Italiji.

Posted by on 2013-03-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login