Ivan Čekić sakupio više od 1.300 kutija cigareta iz cijelog svijeta

cigareteNezaposleni saobraćajni tehničar Ivan Čekić iz Istočnog Sarajeva bavi se neobičnim hobijem. Unazad četiri godine skuplja prazne kutije cigareta i do sada je skupio više od 1.300 kutija iz 80 zemalja svijeta. U njegovoj kolekciji nalaze se kutije od cigareta Dominikanske Republike, Indonezije, Kube, Velike Britanije, Amerike, Egipta Kostarike, Indije, Brazila, Perua, Čilea, Kine, Japana, Kanade, Rusije, Turske, Izraela, Malezije, Australije i mnogih drugih država sa svih kontinenata.

Kutije sam počeo skupljati prije četiri godine kada mi je tetka poklonila kutiju “cherchilla” koja je kupljena u Švajcarskoj. U početku sam skupljao cigarete, potom pune kutije, a nakon što sam uvidio da je to za nezaposlenu osobu preskupo, opredijelio sam se da skupljam prazne kutije – kaže u razgovoru za Fenu 22-godišnji Čekić.

Osim klasičnih, u Ivanovoj kolekciji se nalaze i kutije u kojima su bile cigarete različite dužine, debljine, arome i okusa, poput kubanskih, s okusom mentola, limuna, čokolade, vanile, ali i alkoholnih pića. Posjeduje kutije s ekstra markama, ali i one s cigaretama koje “ujedaju oči i grlo“.

U mojoj kolekciji najstarije pakovanje potječe iz 1952. godine. Cigarete su proizvedene u Tunisu, a kupljene u Španiji. Meni najdraži je plavi “marlboro”, za kojim sam tragao četiri godine, a naposlijetku mi ga je tetka kupila u Americi – priča Čekić. Nove primjerke kutija u kolekciji uglavnom nabavlja od prijatelja ili putem razmjene s drugim kolekcionarima iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, a ponekad i iz dalekih zemalja.

Nedavno sam od dvojice poznanika dobio 400 različitih kutija od kojih stotinu nisam imao u kolekciji. Ostale ću iskoristiti za razmjenu – objašnjava ovaj kolekcionar. Navodi da je ovaj hobi u BiH slabo zastupljen, a osim što obogaćuje svoju kolekciju, sebi je dao u zadatak da povezuje i okuplja kolekcionare iz raznih dijelova bivše Jugoslavije, pa i šire. Želja mu je da priredi izložbu svojih “paklica“ u humanitarne svrhe. Planirao je najzanimljivije primjerke izložiti na sajmu kolekcionara u Beogradu ovog mjeseca, ali nije uspio otići zbog komplikovane papirologije.

Svoj ću hobi i dalje njegovati, mada znam da se s nekim kolekcionarima u svijetu ne mogu nositi. Naime, u Ginisovoj knjizi rekorda stoji da jedan Ukrajinac ima kolekciju od 33.000 praznih kutija cigareta. Moj cilj je da i druge ljude potaknem da se bave ovim hobijem, jer to obogaćuje život, a ima i edukativni karakter – zaključio je Čekić.

Posted by on 2016-01-06. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login