Ivan Pavao II i papa Ivan XXIII će 27. aprila biti proglašeni svecima

Papa Ivan Pavao II

Papa Ivan Pavao II

Papa Ivan Pavao II i papa Ivan XXIII bit će proglašeni svecima 27. aprila 2014. godine, objavio je u ponedjeljak papa Franjo.

Poljak Ivan Pavao, prvi neitalijanski papa u više od 400 godina, predvodio je Katoličku crkvu u periodu 1978.-2005. godine.

Papa Ivan XXIII bio je na čelu Vatikana od 1958. do 1963., sazivajući Drugo vatikansko vijeće, koje je transformisalo Crkvu.

Odluka da se istovremeno kanoniziraju dvojica papa izgleda da ima za cilj da ujedini katolike, tvrde analitičari.

Ivan Pavao II bio je favorit konzervativnih katolika, dok je Ivan XXIII bio cijenjen u progresivnom krilu Crkve.

Ivan Pavao bio je cijenjen zbog svog stila svjetskog putnika, bliskog medijima. On je bio žestoki kritičar komunizma, i upisuje mu se u zasluge pomaganje protivljenju komunističkoj vladavini u istočnoj Evropi.

Ivan Pavao brzo je bio na putu da bude proglašen svecem nakon smrti, kada je masa na Trgu Svetog Petra uzvikivala “santo subito” (“odmah svetac”).

Tokom svog pontifikata on je pojednostavio proces proglašavanja svetaca i proglasio je više svetaca od svih prethodnih papa zajedno.

Ivan XXIII ostao je upamćen po uvođenju lokalnih jezika umjesto latinskog tokom misa u crkvama i po stvaranju bližih veza između Katoličke crkve i jevrejske vjere. On ima veliki broj sljedbenika u Italiji, gdje je poznat kao Il Papa Buono (dobri papa).

Očekuje se da dvojica živućih papa budu prisutni na ceremoniji kanonizacije: Franjo, koji će predvoditi ceremoniju, i papa Benedict, koji se povukao u ovoj godini.

Dvostruka kanonizacija bit će prva u historiji Katoličke crkve.

Papa Franjo odobrio je kanonizaciju Ivana XXIII uprkos činjenici da mu nije pripisano drugo čudo – što je obično zahtjev za proglašavanje sveca.

Posted by on 2013-10-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login