Ivo Josipović: Kasno je da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović

Predsjednik RH Ivo Josipović u Splitu je poručio rekao kako je sada kasno da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije, “jer smo ušli u fazu u kojoj nije moguće doći do dogovora”.

“Po meni, a o tome sam govorio i prije, moglo se više postići nekim dogovorom u ranijoj fazi, ali evo, takve su uglavnom bile političke okolnosti, dogovora nije bilo. Vidjet ćemo što će sud odlučiti”, kazao je predsjednik RH Ivo Josipović tokom posjete skupu maslinara, ocijenivši kako hrvatsko inzistiranje na tužbi ne bi trebalo uticati na odnose između Srbije i Hrvatske.

“Neće biti nikakvih negativnih posljedica jer obje države znaju da je sudski spor nešto što može završiti na različite načine. Jedno su zapravo razmatranja što je bilo u prošlosti. Zločina je bilo strašno puno, to svi znamo. Jesu li dosegli pravnu kvalitetu genocida to će odlučiti sud, vidjet ćemo”, rekao je hrvatski predsjednik.

Za skore parlamentarne izbore u Srbiji kazao je da je to stvar “naših susjeda, koji će izabrati one političare i političke opcije za koje smatraju da su njima najbolje”. Ono što Hrvatska kao susjed očekuje, dodao je, je da svaka nova vlada bude sposobna i voljna širiti dobru saradnju, te da se rješavaju nagomilani problemi kojih je još jako puno.

“U tom kontekstu treba još puno raditi na pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ali i srpske manjine u Hrvatskoj”, rekao je.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje o Željki Markić i moguće okupljanje desnice pod njenim vodstvom, na što je odgovorio da je to legitimni politički pokret, te da stoga nema nekog posebnog komentara. Izrazio je nadu da će taj politički blok svojim radom doprinijeti demokratiji i Hrvatskoj.

Na upit novinara je li zadovoljan radom glavnog državnog tužioca Mladena Bajića i misli li da je vrijeme da ga nakon 12 godina naslijedi netko drugi, Josipović je odgovorio da o tome tko će biti glavni tužitelj odlučuje Sabor, pa se zato ne želi upuštati u takve komentare.

“Ipak bih rekao da je riječ o nekoliko godina uspješnog rada. Bilo je dobrih rezultata. Mislim da smo svi skupa, pa i gospodin Bajić koji je za to zaslužan, napravili puno na progonu korupcije i organiziranog kriminala, a naravno sada treba vidjeti što će odlučiti Sabor, treba li i dalje ostati ili će doći netko novi”, rekao je.

Upitan kako mu je oko, s obzirom na nedavnu operaciju, kazao je kako dobro vidi, istaknuvši da je za političare jako važno da dobro vide.

Posted by on 2014-02-23. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login