Iz Čola u MZ Željezno Polje upozoravaju: Ostavljeni smo na cjedilu!

Željezno Polje

Željezno Polje

Mještani Čola u žepačkoj mjesnoj zajednici Željezno Polje nalaze se u teškoj situaciji i boje se da će dočekati zimu u šatorima kraj svojih uništenih kuća. Tvrde kako ih i političari zaobilaze u velikom luku, te da su prepušteni sami sebi.

– Ne rješavaju se naši životni problemi. Ne mogu nikako da shvatim da je preča imovina od ljudskih života. Nama u Čolama su ugroženi životi jer mi spavamo u šatorima kraj srušenih kuća, prepušteni sami sebi, kazuje nam Asmir Tutnjić, čija je kuća u prirodnoj nesreći sredinom maja završila ni manje-ni više nego u drugoj mjesnoj zajednici – u Donjoj Golubinji, prevalivši put od nevjerovatnih 750 metara.

Porodica od 16 članova

Prizemlje i garaža u kojoj je bio njegov golf četvorka su ostali na mjestu, zatrpani sa desetak metara materijala i potpuno uništeni, dok su dva sprata kuće završila u Donjoj Golubinji. Kuća je u istom položaju u kakvom je i bila, a prošla je između desetak objekata a da nije udarila ni u jedan od njih. Supruga koja je živjela sa njim u kući danas je kod svojih roditelja, dok se on bori pod šatorom zajedno sa dvojicom braće, sestrom i roditeljima u Čolama, na mjestu gdje je živjelo nekada 16 članova njegove porodice. U maju su ostali bez krova nad glavom, a dva mjeseca kasnije u novoj poplavi i bez stvari koje su tada spasili.

– Zaustavljali smo i saobraćaj na magistralnom putu M-17, i na privremenom putu koji je napravljen preko naše zemlje, da skrenemo pažnju da smo jednostavno zaboravljeni. Obećali su da će otkopati sestrinu kuću (drugi sprat kuće je ostao iznad zemlje), ali ostalo je samo na obećanju. Sada vraćaju korito rijeke gdje je nekad bilo, pokušavaju da uspostave putnu komunikaciju, ali i dalje nas zaobilaze, tvrdi Tutnjić.

Objašnjava da više ne znaju kome da se obrate. Ni štrajkovi pred Općinom Žepče nisu dali rezultate. Veli da niko od nadležnih nema sluha za njih.

– Načelnik Mato Zovko nam je rekao da nam neće nikada dati zemljište u gradu. Jasno je da krše federalni Zakon o dodjeli zemljišta, prema kojem se porodicama čije su kuće uništene usljed prirodne nesreće treba dodijeliti općinsko ili kantonalno zemljište besplatno. Uskoro će jesen, pa slijedi zima, a tada će biti teško preživjeti u šatoru. Kiše stalno padaju, novi otpadni materijal se sručuje u naše selo. Tražimo bilo kakvo rješenje. Podnijeli smo zahtjev da nam se odobre sredstva za kirije da imamo krov nad glavom, ali i to još ništa nije riješeno, ističe Tutnjić.

Prema njegovim riječima, u Čolama, mjestu na ulazu u Željezno Polje gdje živi 26 porodica sa stotinjak članova, status nikome nije riješen.

Života više nema

– Stala je i humanitarna pomoć. Malo ko je i mogao dolaziti na lice mjesta zato što nije bilo puta. Sada je put kakav-takav da se može doći, ali slabo ko i da prođe ovuda… Svi su nas zaboravili. Napravljeni su alternativni putevi za Željezno Polje tako da pomoć ide s druge strane. Apelujemo na svijet da ima sluha prema nama, seljanima Čola, da dobri ljudi nas posjete, pomognu…, kaže Asmir Tutnjić.

Kao i u ostalim selima u željeznopoljskom kraju, mještani ovog sela boje se da će dočekati zimu bez krova nad glavom, odnosno u tuđim podrumima ili na klizištu koje se svaki dan može aktivirati. Uglavnom, u Čolama života više nema. Jer, i da se očiste stotine hiljada kubika zemlje, kamenja, drveća i drugih materijala, teško da će se ikad moći reći da je sigurno za gradnju kuća u ovom mjestu.

Posted by on 2014-08-26. Filed under Vijesti iz BH gradova, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login