Iz Sarajeva krenuo maraton “Plamen mira“

Sarajevo

Sarajevo

Iz Sarajeva je krenuo maraton “Plamen mira“, koji će se završiti 21. septembra u njemačkom gradu Achen, a učesnici će trčati stazu dužine od 3.000 kilometara.

Učesnici maratona trčat će kroz 12 zemalja, 56 etapa, dnevne dužine 40-65 kilometara i nakon BiH, prolazit će kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Njemačku, Francusku, Luksemburg, Belgiju, Holandiju i Švicarsku.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, u izjavi novinarima, kazao je da je „Plamen mira“ manifestacija koja je sastavni dio obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

“Ovaj Plamen mira treba da posluži kao poruka mira, koja će kroz 56 etapa i 55 gradova da prođe diljem Evrope. Njen podznak je mladi i Evropa, dakle da se mladima iz Evrope pošalje poruka da je različitost Evrope njeno bogatstvo, kao što je to bogatstvo Sarajeva i BiH, te da taj plamen ne bude samo plamen koji će gorjeti do 21. septembra, nego da bude konstanta borbe za mir, za gašenje svih ratnih žarišta i opomena da ono što se dešavalo kroz svjetsku historiju, a mi Sarajlije smo svjedoci strahota rata“, rekao je Čović.

Suorganizator manifestacije je Udruženje “Obrazovanje gradi BiH“, a predsjednik Udruženja Jovan Divjak kazao je da Obrazovanje gradi BiH 20 godina učestvuje u svim akcijama koje mladima treba da pruži šansu da kroz obrazovanje steknu ono najvrednije, a to je da poštuje drugog i drugačijeg.

“Ideja ovog maratona je takva. Nažalost, ovih dana stradaju deca u Gazi, Siriji, Libiji, svuda. I naša je poruka da moramo puno više učiniti, ne da govorimo ‘nikad više’, nego da učinimo da se nikad više ne ponovi ono što se danas dešava u svijetu“, izjavio je Divjak.

Nijemac Hanz Jutzen koji je inicirao ovu ideju rekao je kako želi da ovaj plamen mira bude kroz Evropu ponesen i da djeluje protiv razarajućeg plamena uništenja, koji je uništavao i BiH.

“Prvo da mi, a onda i svi drugi vidimo kakvu uništavajuću snagu ratovi imaju. Važna stvar je da ne gledamo unazad, već naprijed“, poručio je Jutzen.

Plamen mira spaja mlade ljude istočne i zapadne Evrope, a cilj ove manifestacije je da odstrani mržnju i želju za osvetom, koje su duboko ukorijenjene u životima mladih ljudi, te da postavi most između zemalja Balkana i zapadne Evrope.

Posted by on 2014-07-28. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login