Izbjeglice iz Azije i u Hrvatskoj

izbjeglice

izbjeglice

Ilegalni prelasci granice izbjeglica koje većinom iz azijskih zemalja žele doći do razvijenih zemalja EU-a prisutni su i u Hrvatskoj, a izbjeglice hrvatsku granicu prelaze najčešće na istoku zemlje.

Prelasci granice raznim prijevoznim sredstvima posebno se često događaju na istoku Hrvatske, u blizini graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik, piše “Glas Slavonije”.

U Hrvatskoj su u posljednja tri mjeseca razbijene tri grupe švercera ljudima sa po nekoliko državljana Hrvatske i Srbije, a zajedno s njima često rade i prevodioci koji komuniciraju s izbjeglicama.

Na teritorij Hrvatske ilegalni imigranti obično ulaze sami, a šverceri ljudima ih dočekuju iza granice.

Cilj su im kamioni čiji je tovarni prostor zatvoren i označen takozvanim carinskim užetom.

Šverceri ljudima izbjeglice instruišu da žiletom prerežu uže, uđu u tovarni prostor, te potom ponovo spoje uže uz pomoć igle i selotejpa, kako ih carinici ne bi primijetili.

Tragična smrt 71 izbjeglice, koji su se ugušili u kamionu pronađenom u Austriji, potresla je čitavu Evropu i ponovo u fokus javnosti gurnula problem trafikinga.

Posted by on 2015-08-30. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login