Izbjeglice u grupama nastavljaju ulazak u EU

 izbjegliceSkupine izbjeglica s Bliskog istoka, koje su stigle na područje Horgoša i Kanjiže na sjeveru Srbije, nastavile su ilegalno prelaziti granicu s Mađarskom, uglavnom pod okriljem noći.

Samo tokom jučerašnjeg dana u Mađarskoj je registrirano 2.410 novih izbjeglica, što je za 800-ak manje u odnosu na dan ranije kad je zabilježen rekordan broj prelazaka, potvrdila je mađarska policija.

U prelasku ih nije spriječila ni žičana ograda, koju Mađarska u duljini 170 kilometara diže na granici sa Srbijom i koja bi, kako je najavljeno, trebala biti završena do kraja mjeseca. No, ograda ima “rupa” o kojima su izbjeglice vrlo dobro obavještene.

Upravo zato oni isključivo noću pokušavaju prijeći u Mađarsku, a potom kreću dalje – uglavnom prema Njemačkoj i Švedskoj, prenosi Tanjug.

Od privremenog kampa, koji se nalazi kod Kanjiže, do graničnog prijelaza sa srpske strane prevoze se autobusima, minibusevima ili taksijem. Potom, raspoređeni u manje skupine, na različite načine pokušavaju prijeći u Mađarsku – netko željezničkom prugom, netko poljem, a netko šumom.

Cijena prijevozne karte od kampa do graničnog policijskog punkta je tri eura.

Izbjeglice hranu mogu kupovati na dvije lokacije, na kojima je vidno istaknuta cijena ponude, pa tako hamburger košta 240 dinara (dva eura), pola litre soka 120 (jedan euro), energetska pića su između eura i dva, a bočica vode 80 dinara (67 eurocenti).

Iako izbjeglice nemaju primjedbe na smještaj u privremenom kampu, koji je opremljen neophodnom infrastrukturom, svejedno se ne žele dulje zadržavati.

Posted by on 2015-08-28. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login