Izbjeglička kriza: Nova ovlaštenja mađarske vojske i policije

izbjeglice

izbjeglice

Parlament Mađarske odobrio je šira ovlaštenja vojsci i policiji za borbu protiv izbjeglica, istog dana kad je premijer ove zemlje Viktor Orban upozorio da je u toku “preplavljivanje” Evrope.

Novi zakon, usvojen dvotrećinskom većinom, omogućava vojsci da učestvuje u kontroli granice, da ograničava lične slobode i da koristi “oružje za prinudu koje je napravljeno da nanosi tjelesne povrede, ali na način koji nije smrtonosan, sve dok se to ne može izbjeći”.

Mogu se koristiti vatreno oružje koje nije smrtonosno, gumeni meci, pirotehnika, patrone sa suzavcem, puške koje ispaljuju mrežu, navodi se u zakonu.

Pošto je drugim zakonom, donesenim prije nedjelju dana, ilegalno prelaženje granice postalo krivično djelo za koje je propisana maksimalna zatvorska kazna od pet godina, vojska je danas dobila ovlaštenje da provjerava lična dokumenta i hapsi ljude koji ilegalno pređu granicu.

Policija, koja je do sada osiguravala granicu, od danas je dobila pravo da ulazi u privatne kuće tokom potrage za osobama koje ilegalno ušle u zemlju.

Novi zakon će se primjenjivati u oblastima gdje je proglašeno “stanje krize, uzrokovano masovnom imigracijom”. Mađarska vlada je prošle sedmice proglasila takvo stanje u šest okruga duž granica sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom.

Premijer te zemlje Viktor Orban danas je izjavio da Evropa biva “preplavljena”. “Ne samo da nam lupaju na vrata – oni ruše ta vrata preko nas”, rekao je desničarski premijer poslanicima u Parlamentu.

On je upozorio: “Naše granice su u opasnosti, naš način života zasnovan na poštovanju vladavine prava, Mađarska i cijela Evropa su u opasnosti.”

“Evropa nije samo ostavila svoja vrata otvorena, već je i poslala otvoren poziv. Evropa je bogata, ali i slaba, a to je najgora kombinacija. Evropa mora biti snažnija da bi odbranila svoje granice”, rekao je Orban.

Mađarska, članica Evropske unije i Šengenskog sporazuma, ove godine se našla na prvoj liniji izbjegličke krize. Ona je prošle sedmice zatvorila svoju južnu granicu prema Srbiji, podigavši ogradu, što je desetine hiljada ljudi prisililo da ka zapadnoj Evropi idu kroz Hrvatsku, odakle su mnogi ponovo prešli u Mađarskoj na svom putu ka Austriji i dalje.

Posted by on 2015-09-22. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login