Izborni zakon BiH ne poznaje pojam ‘vanredni izbori’

izbori, BiHPrema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija BiH raspisuje izbore u BiH na svim nivoima vlasti.

Obzirom da se u javnosti spekulira o raspisivanju prijevremenih izbora, Maksida Pirić, glasnogovornica CIK BiH, pojasnila je da Izborni zakon BiH ne poznaje institut, pojam, vanrednih izbora.

‘To pitanje uopće nije regulirano zakonom. U ovom trenutku, bez izmjene zakonskih okvira nije ni moguće provesti vanredne izbore’ – kazala je Pirić u izjavi za Fenu.

Podsjetila je da se redovni izbori raspisuju u maju ove godine, a ukoliko bi se i raspustio neki organ vlasti u skladu sa zakonom, te raspisali prijevremeni izbori, došlo bi do određenih poklapanja.

‘U ovom trenutku ne postoji inicijativa za prijevremene izbore, postoji inicijativa za vanredne ali potrebno je izmijeniti zakonski okvir’ – kazala je Pirić.

Posted by on 2014-02-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login