Izložba Adele Jušić ukazala na potrebu za antifašističkom borbom

Adela Jušić

Adela Jušić

U sarajevskoj galeriji Duplex otvorena je izložba “Stvarno, ali ne i istinito” na kojoj su predstavljeni radovi u različitim medijima autorice Adele Jušić, koji, kako kaže, upozoravaju na stalno prisustvo desničarskih struja u BiH i potrebu za antifašističkom borbom.

– I to ne bilo kakvom. Žene Bosne i Hercegovine i nekadašnje Jugoslavije su tokom Drugog svjetskog rata, između ostalog, organizirale vrlo efikasnu i u to vrijeme najveću žensku antifašističku organizaciju u svijetu, sa oko dva miliona žena članica, Antifašistički front žena – izjavila je Feni Jušić.

Prisutne studente Akademije likovnih umjetnosti i druge ljubitelje umjetnosti pozvala je na nastavak antifašističke borbe, navodeći da žene imaju moć samo ukoliko su organizovane u borbi za konkretne bitke i ako jedna drugu podržavaju.

Riječ je o njenoj trećoj samostalnoj izložbi o toj temi, koja, neposredno nakon postavke u Ljubljani, sarajevskoj publici nudi sveobuhvatan pregled umjetničkih intervencija i pokušava zaokružiti ovu stvaralačku cjelinu.

Specifičnost izložbe leži u prijateljskoj i kolegijalnoj podršci različitih profesionalki i profesionalaca koji su doprinijeli svojim vremenom. Među ostalima, Ferida Duraković vezla je srp i čekić na zastavi, Milan Senić je producirao suknju od padobranskog platna, a drugovi Sijah&Kolenda na Međunarodni dan žena spremili su DJ set.

Izložba je otvorena do 30. marta.

Posted by on 2017-03-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login