Izložba „Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba“ na proljeće

Zemaljski muzej BiH trebao bi od proljeća ove godine, nakon višegodišnje pripreme, postati bogatiji za izuzetno vrijednu izložbu – “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba“. Naime, javnosti nije dostupna već pune tri decenije zbog loših uslova tog dijela muzejskog objekta.

Zemaljski muzej BiH
Zemaljski muzej BiH

Stalna postavka “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” postavljena je 1988. godine prilikom obilježavanja stogodišnjice Zemaljskog muzeja BiH, a jedina je stalna postavka koja od rata do danas nije otvorena. Posjetitelji su bili uskraćeni za iznimno bitan dio naše kulturne

prošlosti. Proces obnove uključivao je velike građevinske radove i popravke. Zahvaljujući sredstvima stranih fondova oštećenja su proteklih godina popravljena, te je jedna od najvećih postavki Muzeja uskoro spremna za otvaranje.

“U prvom redu bilo je bitno riješiti tako reći elementarne stvari, znači opravka krova koji je curio, restauracija stropnog slikarstva, popravka elektroinstalacija da bi se onda moglo pristupiti ustvari i izradi stalnog postava”, kaže Ana Marić, načelnica Odjela za arheologiju.

“Ovom izložbom biti će predstavljen onaj suštinski kulturni identitet BiH po kojem smo mi poznati ne samo na našem području i širem regionu, već i u Evropi”, govori Andrijana Pravidur, arheologinja Zemaljskog muzeja BiH.

U okviru Odjeljenja za arheologiju u Zemaljskom muzeju trenutno je moguće vidjeti dva stalna postava, BiH u antičko doba i BiH u srednjem vijeku, dovršetkom ovog projekta priča će biti zaokružena, kažu iz Muzeja. Prahistorijska zbirka biće od velike koristi i stručnoj i naučnoj javnosti. Centralno mjesto u galeriji Odjela za prahistoriju pripast će drvenom čamcu iz Donje doline, jednom od rijetkih koji su sačuvani na području regiona.

“Stalni postav će prikazivati prošlost čovjeka od paleolitika do rimskih osvajanja biće predstavljeno otprilike oko tri hiljade predmeta koji su najbitniji i najznačajniji premeti bosanskohercegovačke prahistorije. Velik dio njih je i prije bio izložen, međutim drago nam je da će biti uključen i jedan dio novih predmeta koje posjetitelji nisu imali priliku nikad vidjeti”, kaže Ana Marić, načelnica Odjela za arheologiju.

“To će biti jedan novi sadržaj za sve naše posjetitelje, posebno se radujemo tu onoj djeci koja idu školu, osnovnu ili srednju školu koji će konačno moći vidjeti originalne predmete naše kulturne baštine koje sve ovo vrijeme uče u svojim knjigama”, govori Andrijana Pravidur, arheologinja Zemaljskog muzeja BiH.

A dok čekamo i zvanično otvaranje izložbe – “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” vrata Zemaljskog muzeja su svakodnevno otvorena za one koji žele da prošire svoja znanja o kulturnom i prirodnom naslijeđu koje se čuva u Muzeju. Prava prilika za to je 1. februar kada se navršavaju 133 godine od postojanja i djelovanja Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, biće otvorene dvije izložbe, a od 12 do 13 sati biće slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade.

BHRT

Posted by on 2021-01-31. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login