Izložba “Djetinjstvo u ratu” u SARTR-u od 21. septembra

SARTR

SARTR

Povodom Svjetskog dana mira Udruženje Urban i Sarajevski ratni teatar predstavljaju izložbu “Djetinjstvo u ratu”. Ova izložba producirana je u okviru festivala Dani Sarajeva u Beogradu, a predstavlja istoimenu knjigu objavljenu u februaru 2013. godine. Otvaranje izložbe održat će se u subotu, 21. septembra, u 19 sati, u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra.

Direktor ovog pozorišta, Nihad Kreševljaković, kaže: “Drago nam je što će Sarajevski ratni teatar, u povodu Svjetskog dana mira ugostiti izložbu baziranu na važnoj knjizi “Djetinjstvo u ratu”. Među brojnim izjavama objavljenim u knjizi jedna mlada Sarajka je, sjećajući se svog djetinjstva napisala: “Dječiji osmijeh zarobljen u ruševinama.” To je ova knjiga i to je ova izložba.”

Knjiga “Djetinjstvo u ratu”, Jasminka Halilovića, od pojavljivanja je kontinuirano među najtraženijim knjigama u BiH. Nakon velike promocije u sarajevskom Domu mladih, predstavljena je izložbom u Beogradu, zatim u Evropskom parlamentu u Briselu, a uskoro će biti predstavljena i u Beču, Grazu, Zurichu i Tokiju.

Na Internacionalnom sajmu knjige i učila osvojila je Specijalnu nagradu žirija. U toku je prevod knjige na šest jezika, uključujući i japanski. Japansko izdanje knjige objavit će u decembru 2013. jedan od najvećih svjetskih izdavača Shueisha Inc.

Autor izložbe, Jasminko Halilović, izjavio je: “Drago mi je što Svjetski dan mira u Sarajevu obilježavamo antiratnom izložbom o djetinjstvu u ratu. Dok neka djeca u svijetu i danas žive svoja ratna djetinjstva, najmanje što možemo uraditi jest poslati poruku mira. Ja vjerujem da je poruka koju nose ova izložba i knjiga baš takva. Zapravo vjerujem da nema ničeg što je više antiratno od sjećanja djece na rat.”, stoji u saopćenju Sarajevskog ratnog teatra.

Posted by on 2013-09-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login