Izložba ‘Dragulji arhitekture 20. vijeka u BiH’

Arhitektonski fakultet, Sarajevo

Arhitektonski fakultet, Sarajevo

Izložba Dragulji arhitekture 20. vijeka u Bosni i Hercegovini, koju organizuje Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, biće otvorena danas na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a svi zainteresovani će je moći pogledati do 1. maja.

Na otvaranju će se obratiti članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Ovo je prva izložba kojom je na jednom mjestu sakupljeno ono najvrijednije što je u BiH osmišljeno i izvedeno od 1900. do 1980. godine, a što je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Posjetioci će biti u prilici pogledati 60 panoa na kojima su prikazana dobra arhitekture 20. vijeka u Bosni i Hercegovini, poput vile Emericha Pascola u Banjoj Luci, stare željezničke stanice u Banjoj Luci, Islahijjeta u Brčkom, kuće Kočića u Brčkom, Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, Nekropole žrtvama fašizma u Novom Travniku, crkve Majke Božje u Olovu, Hadžišabanovića vile na Palama, stambenog kompleksa na Džidžikovcu u Sarajevu, zgrade Penzionog fonda u Sarajevu, zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, zgrade Historijskog muzeja BiH, Palate Musafija u Sarajevu, stambenog naselja Crni Vrh u Sarajevu i sl.

Posted by on 2013-04-23. Filed under Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Brčko, Kultura, Mostar, Olovo, Pale, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login