Izložba “Glumac lirskog treptaja” otvara “Mostarsku lisku 2019”

Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2019”, koji se održava 16. put u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, od 19. do 26. aprila učinit će grad na Neretvi središtem iskonskog humora i smijeha donoseći najbolje predstave iz regiona.

Mostar
Mostar

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović podsjetio je da je “Mostarska liska” vrhunac sezone i centralna svečanost Narodnog pozorišta Mostar, koja svake godine donosi sve više sadržaja i pokazuje sve veći značaj ne samo u Mostaru i Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.

“Ove godine donosimo 25 festivalskih sadržaja i sedam predstava. Fokusirali smo se i na razvoj publike tako da ćemo ugostiti učenike osnovnih škola i približiti im rad pozorišta, te pokazati što se sve događa na sceni. Uz to, između ostalog, organizirane su i dvije radionice koje će se održavati u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, rekao je Mujkanović novinarima.

“Mostarska liska” ove godine prvi put izlazi iz okvira prostorija Narodnog pozorišta, te pokazuje i značajan razvoj kulturne scene.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić ističe kako je ove godine pristiglo 46 predstava iz čitave regije sa željom da se natječe za “Mostarsku lisku”. Od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije izabrano je sedam najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra.

Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2019” čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati žirijem, nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti otvoren 19. aprila izložbom “Glumac lirskog treptaja” o Safetu Pašaliću, istaknutom bh. glumcu i reditelju. Nakon toga počinje utrka za titulu prestižne nagrade “Mostarska liska”, izvedbom predstave “Ime” Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka ansambla Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20 sati.

– Bogat festivalski program –

Naredne večeri, 20. aprila, na repertoaru je predstava “Zašto je poludeo gospodin R?”, Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Za nedjelju, 21. aprila, najavljena je predstava “Anđeli Babilona” Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. U ponedjeljak, 22. aprila, dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom “Mušica”, nastale prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla u izvedbi ansambla Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23. aprila, rezervisan je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu “Narodni poslanik”, Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića.

Narednog dana, 24. aprila, stižu gosti iz Beograda, te nastupa Presek Dijagonala s predstavom “Brak mrak”, Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Posljednji dan takmičarskog dijela, 25. aprila, nastupa Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke s komedijom “Naši dani”, Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Festival će biti zatvoren 26. aprila ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića.

Posted by on 2019-04-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login