Izložba ‘Granice’ otvorena u Sarajevu

GraniceNa otvaranju izložbe “Granice”, koja je održana  u Historijskom muzeju u Sarajevu, istaknuto je da su granice “danas ponovo u modi”.

Izložba je organizirana u partnerstvu s Francuskim institutom u BiH, a osmislio ju je i realizirao Nacionalni Muzej historije imigracije iz Francuske.

Bh. novinar i bivši diplomata Zlatko Dizdarević naglasio je da je Bliski istok danas dobar primjer za razumijevanje šta granice znače, kako nastaju, čemu služe i koliki im je vijek.

Naveo je da je malo poznato da je Egipat ponudio Izraelu da proda Sinaj za osam milijardi dolara da bi na tom poluostrvu bilo riješeno palestinsko pitanje, što je direktno vezano za trenutnu situaciju u Kataru.

– U historiji je poznato jako mnogo slučajeva prodaje zemlje i podjele zemalja, a sudbina većine zemalja u svijetu je zavisila od velikih zemalja i njihovih dogovora zbog čega su takve granice određivale nove zemlje na “nedovršen način” – kazao je Dizdarević.

Direktor Nacionalnog Muzeja historije imigracije iz Francuske Emanuel Morije rekao je da u današnjem svijetu istovremeno teče proces globalizacije, kretanja i razmjene stanovništva, te kontrole granica i migracija.

Dodao je da su migrantska kriza i terorizam dramatično oživjeli pitanje realnosti granica, kao i da svjedočimo paradoksalnom fenomenu unapređenja odnosa pojedinaca iz različitih država i pokušaja da ti odnosi budu usporeni i na nekim mjestima čak čvrstim materijalnim granicama.

Izložba postavlja pitanja realnosti koja vraća pojam granica. Fotografije, mape, predmeti, umjetnička djela, članci, video, priče, književnih djela i priče migranata, čine tematski dio koji nudi ključ razumijevanja i poziva posjetioce da istraži savremena pitanja u svijetu i posebno u Evropi i Francuskoj.

Sastavljena od 20 panela, putujuća izložba “Granice” predstavlja ključne historijske i geopolitičke koncepte, u narativu koji kombinira historiju velikih seoba, geografiju granica, svjedoke prelazaka i poglede savremenih umjetnika.

Posted by on 2017-06-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login