Izložba koja poručuje da trebamo biti ljudi, a ne samo imena

 

Zemaljski muzej BiH, Hagada

Zemaljski muzej BiH, Hagada

Izložba “Ljudsko lice sarajevske Hagade i univerzalna poruka njene priče”, koju je u saradnji s banjalučkim srednjoškolcima pripremilo Udruženje “Benevolencija” iz Banje Luke otvorena je u Jevrejskoj opštini u Sarajevu, a povodom Pesaha kojim Jevreji slave 5777. godinu.

Putujuću izložbu osmislili su i pripremili učenici Gimnazije Banja Luka.

Profesorica Gimnazije Banja Luka Jelena Došlov, koja je i inicijatorka postavke, rekla je da je njena ideja vodilja za ovaj projekt bio osjećaj pravde, a to je da se multikulturalnost i interkultularnost sve više potiskuju s edukativne scene Bosne i Hercegovine.

– Proučavanje priče o sarajevskoj Hagadi među učenicima Gimnazije Banja Luka može doprinijeti upoznavanju bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine – navela je Došlov.

Izložba obuhvata sedam panela na kojima su učenici ispisali svoju priču o Hagadi.

Kako ističe profesorica Došlov, oni su priču o Hagadi doživjeli zbog njene bogate istorije poput avanturističkog filma. Ne zna se ko je njen tvorac, kako je putovala, kako je stigla u Sarajevo, kako je sačuvana…

– Poruka koju ova izložba šalje jeste da treba da naučimo da budemo ljudi, a ne samo imena – naglasila je Došlov.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci istakao je da je ova izložba o sarajevskoj Hagadi jedan od znakova kako u BiH ipak svi marimo ne samo za svoje nego i za tuđe, ocjenjujući da se tako gradi čvrst i stabilan temelj za budućnost.

O sarajevskoj Hagadi, kako je dodao Finci, sve se zna a opet se svaki put tako i na ovoj izložbi uvijek iznova nešto novo otkrije, neki novi detalj, nešto neviđeno.

– Nikad nije dovoljno gledati i studirati sarajevsku Hagadu. Knjigu kojoj se cijeli svijet divi – rekao je Finci.

Izložba “Ljudsko lice sarajevske Hagade” želi upoznati javnost o toj knjizi, te ukazati na značaj i ulogu koju ima za pripadnike jevrejske zajednice, ali i na njenu značajnu ulogu i za sve ostale građane Bosne i Hercegovine jer govori o bogatoj bh. kulturnoj tradiciji, kao i o održanju u teškim vremenima, te prenosi poruku mira, tolerancije i poštovanja kulturnih vrijednosti.

Putujuća izložba bila je izložena u Banjoj Luci, Bihaću, Prijedoru, Brčkom, Doboju, Jajcu i Tuzli.

U Jevrejskoj opštini u Sarajevu bit će izložena tokom trajanja praznika Pesah, od 12. do 18. aprila. Nakon Sarajeva nastavit će put ka Mostaru, Trebinju i Višegradu.

Sarajevska Hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije. Na tlo Bosne i Hercegovine donijeli su je protjerani Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste, a čuva se u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Na hebrejskom jeziku hagada (haggadah) je priča. Sadržaj sarajevske Hagade ispisan je krasnopisom i ukrašen minijaturnim slikama na prerađenoj i istančanoj koži, koja ima 142 pergamentska lista, po čemu je jedinstvena u svijetu.

Posted by on 2017-04-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login