Izložba “Mali format” u galeriji “Roman Petrović”

Roman PetrovićNakon tradicionalne revijalne izložbe koja je ostvarila značajan uspjeh i zabilježila veliku posjećenost publike, Udruženje likovnih umjetnika BiH organizirat će večeras novu godišnju izložbu u Galeriji “Roman Petrović” pod nazivom “Mali format”.

Naziv izložbe potječe od zadatih dimenzija djela koja uzimaju učešće, a to je do trideset centimetara visine ili širine. Čar ovog formata je upravo u otkrivanju sposobnosti umjetnika ili umjetnice da svoju viziju sroči na apriori ograničenom polju.

Time dokazuje vlastitu umjetničku veličinu i izražajnu snagu, s obzirom na to da veći format znači i veće mogućnosti i više raspoloživih sredstava za materijalizaciju ideje, odnosno realizaciju djela, dok minijatura kao takva na manjem polju zahtijeva veću koncentraciju u formalno-oblikovnom i semantičkom smislu.

Izložba “Mali format 2012.” broji 71 djelo umjetnika, članova Udruženja, različitih u mediju i u stilskom izrazu.

Radove je, među mnogobrojnim prijavljenim, za ovu priliku odabrao Umjetnički savjet ULUBiH-a.

Grafike, ulja, akvareli, skulpture, instalacije samo su neki od vidova u kojima su umjetnici koji učestvuju u ovogodišnjoj izložbi pronašli svoju inspiraciju.

Izložba će biti otvorena do 10. januara 2013. godine, saopćeno je iz ULUBiH-a.

Posted by on 2012-12-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login