Izložba Mir sa ženskim licem u OKC Abrašević

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.

Mir sa ženskim licem
Mir sa ženskim licem

Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih.

Imajući u vidu da kolektivno sjećanje u Bosni i Hercegovini ne ostavlja prostor za ženska iskustva, jedan od ciljeva izložbe bio je i da se dokumentuje jedan mali dio ženske istorije koja će tako ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

Pored organizatorica i idejnih tvoraca izložbe, posjetiocima će se obratiti i Srđan Puhalo, recenzent izložbe i Štefica Galić, urednica portala Tačno.net čija se priča zasluženo našla u postavci ove izložbe.

Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti i kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg BiH društva.

Izložbu možete pogledati u ponedjeljak, 2.11. sa početkom u 18:00h, u OKC Abrašević.

Posted by on 2020-10-31. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login