Izložba o Franji Horvatu 21. septembra otvara Balet fest Sarajevo

Izložbom “Veliki format” koja će biti posvećena koreografu, baletmajstoru i pedagogu Franji Horvatu 21. septembra bit će otvoreno još jedno izdanje praznika baleta – Balet fest Sarajevo, a trajat će do 28. septembra.

Balet Fest SarajevoUmjetnička direktorica Balet festa Edina Papo rekla je na konferenciji za medije da je Balet fest posvećen savremenom baletnom stvaralaštvu, ali da ne zanemaruje ni klasični balet od kojeg sve i počinje.

Tako će i izložba “Veliki format” ove godine biti posvećena velikanu baleta Franji Horvatu.

Papo naglašava da je Franjo Horvat bio jedan od pionira sarajevskog baleta čije ime treba izdvojiti kad se govori o historiji baletne umjetnosti.

Horvat je, između ostalog, bio šef Sarajevskog baleta od 1952. do 1962. godine. Odškolovao je brojne sjajne umjetnike. Zahvaljujući upravo njemu prva decenija djelovanja Sarajevskog baleta obilježena je velikim rezultatima. Zato se ovaj plodni i ulazni period razvoja naziva “Horvatovim razdobljem”. Bavio se prvenstveno klasikom, čistom ili onom koja je bila pod uticajem neoklasicizma i folklora.

Opera i Balet Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane predstavit će se s dvije jednočinke “Kaktusi” u koreografiji Alexandra Ekmana, na muziku Josepha Haydna i Ludwiga van Bethovena te predstavom “Pet Tangov” u koreografiji Hans van Manena, a na muziku Astoriaa Piazzola.

Balkan dance projekt izvodi predstave “Poslije soneta” u koreografiji Aleksandra Ilića i Natalije Iwaniec, na muziku Lane Toković te “Cibe Untold” u koreografiji Igora Kirova na muziku Balensceu Quarteta.

Za kraj je predviđeno gostovanje Bitef Dance Company s predstavom “Dunjaluk” u koreografiji Miloša Isailovića i na muziku Darje Janošević.

Svi programi će biti održavani u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović navela je da je raduje što je pozorište i ove godine osmi put domaćin Balet festu Sarajevo.

Posted by on 2017-09-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login