Izložba o iskustvima autovanja LGBTI osoba u Sarajevu

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu 11. oktobra otvorena je izložba ”(iz) van ormara”, kojom je predstavljena kolekcija priča o iskustvima autovanja LGBTI osoba iz Bosne i Hercegovine, te predmeti koje one vežu za ovaj čin.

Povorka ponosa, Sarajevo, LGBTIQ pride parade 2019
Povorka ponosa, Sarajevo, LGBTIQ pride parade 2019

Izložbu, koja će biti otvorena do 17. oktobra, organizuje Sarajevski otvoreni centar (SOC), a kako je navedeno u saopštenju za javnost, ovaj datum je odabran kako bi se obilježio Coming Out Day ili dan “izlaska iz ormara”.

Coming Out ili izlazak iz ormara, proces je otkrivanja rodnog identiteta i/ili seksualne orijentacije sebi i okolini.

“Inspiraciju za izložbu pronašli smo u našim životima, iskustvima i identitetima koji se ne uklapaju u očekivanja društva u kojem živimo, te na ovaj dan koji želimo pružiti podršku svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama u procesu izlaska iz ormara”, kazala je Amina Imamović iz Sarajevskog otvorenog centra.

Za LGBTI osobe autovanje nije jednostavno i ne završava se nikada, napominju u saopštenu.

“Svako autovanje je emotivno iskustvo, koje podrazumijeva mnogo energije, snage i rizika da će se odnos sa ljudima koje volite prekinuti, ili da će vaš život, sigurnost ili najbliže osobe biti ugroženi/e, i zbog toga, svako autovanje nosi svoju priču koja ostaje u sjećanju LGBTI osoba”, saopšteno je.

Na izložbi (iz) van ormara mogu se pročitati priče LGBTI osoba i vidjeti njihove predmete koji će ih zauvijek podsjećati na njihovo autovanje mami, tati, prijateljici, kolegi sposla ili nekoj drugoj njima bitnoj osobi.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom – Ima izać’, održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba održana je bez incidenata. Dan ranije i na isti dan kad i Povorka u Sarajevu su održana dva skupa u znak prostesta protiv Povorke ponosa.

Prvi skup održan je pod nazivom “Dan tradicionalne porodice”, dok su se na dan Povorke u Sarajevu okupili pod motom “Vjera, narod, država”.

Druga bh. Povorka ponosa održana je 23. augusta 2020. godine u Sarajevu on-line zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Aktivisti druge bh. povorke ponosa pručili su: “Mi postojimo i živimo u ovoj državi i zahtijevamo zakone, zaštitu i sigurnost”.

Posted by on 2020-10-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login