Izložba Petre Kralj Fox u Franjevačkom muzeju Široki Brijeg

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana i Europske noći muzeja 2019. u BiH – “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”, u galeriji Franjevačkog muzeja Široki Brijeg 18. maja bit će otvorena izložba akademske umjetnice Petre Kralj Fox “Dio mene”.

Široki Brijeg
Široki Brijeg

“U svojim likovnim radovima Petra Kralj Fox pretvara tradiciju stoljetnoga veza i ornamenta u moderan znak. Iz bogate konavoske baštine izdvaja pojedine detalje i potpuno ih osamostaljuje, udahnjujući im novi život. Izvorne ornamente i simbole svoga kraja pretače u instalacije i grafike na posve jednostavan i čitljiv način. Poput likovnog logopeda tradicijskim formama daje mogućnost da iznova progovore i komuniciraju s okolinom. Petra ima smisla za tradicionalno i to je ne sputava da bude moderna, nego daje još veću snagu njenom izrazu i čini ga autentičnijim. Sve je otrgnuto zaboravu, znak bez problema funkcionira i živi u novom svijetu”, kaže kustos izložbe i povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

Petra Kralj Fox rođena je 11. maja 1976. u Dubrovniku. Diplomirala je na Accademii di Belle Arti u Veneciji 2000. godine, odsjek dekoracija (decorazione), u klasi profesora Gaetana Mainentia.

Radila je kao nastavnik likovne kulture, a danas radi kao muzejski pedagog u Kući Bukovac u Cavtatu.

Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Također, vodi Udrugu Mame Cavtat koja se bavi organiziranjem kulturno umjetničkih manifestacija za djecu i očuvanjem tradicije.

Posted by on 2019-05-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login