Izložba “Prva samostalna” u Collegium artisticumu

 Collegium artisticum

Collegium artisticum

U Collegium artisticumu od 10. do 24. januara možete pogledati izložbu finalista konkursa “Prva samostalna”.

Otvaranje izložbe bit će upriličeno u petak, 10. januara, u 20 sati.

Godinu dana nakon postavke posljednje izložbe u okviru projekta “Prva samostalna u Zvonu”, udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono u saradnji sa gradskom galerijom Collegium artisticum kroz zajedničku izložbenu postavku finalista/ica u galeriji Collegium artisticum planira široj javnosti predstaviti radove i rezultate mladih likovnih umjetnika/ca i kustosica, kako one, svojevremeno predstavljene u Zvonu, tako i nove, nastale u posljednjih godinu dana.

Tokom 2012. godine Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono realizovalo je projekat “Prva samostalna u Zvonu” kroz četiri konkursa namijenjena mladim umjetnicima i historičarima umjetnosti, organizujući četiri prve samostalne izložbe u kafe galeriji Zvono.

Nakon četiri konkursa, svoje prve samostalne izložbe u Zvonu imali su:
Saša Džino, grafičar i Elma Hodžić, historičarka umjetnosti
Jesenko Gavrić, slikar i Amina Hamzić, historičarka umjetnosti
Snježana Idrizović, skulptorica i Alma Mešić, historičarka umjetnosti
Lamija Radončić i Jasenka Džanković, produkt dizajnerice i Aida Hadžimusić, historičarka umjetnosti.

Projekat je nastao sa ciljem povezivanja teorije i prakse u namjeri kreiranja prostora za zajedničko djelovanje mladih umjetnika i budućih kustosa, uz želju da se kroz iskustvo profesionalne pripreme, postavke i promocije izložbe doprinese boljem budućem razvoju umjetničke i izlagačke scene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

 

Posted by on 2014-01-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login