Izložba “Sarajevska crvena linija” otvorena u Istanbulu

Sarajevska crvena linijaIzložba “Sarajevska crvena linija”, koja predstavlja fotografije bh. fotografa Dade Ruvića, Denisa Ruvića, Midhata Mujkića, Midhata Poturovića i Amera Kajmovića, otvorena je u galeriji u Istanbulu u okviru saradnje Općine Novi Grad Sarajevo i centralne istanbulske općine Beyoglu.

Svečanom otvaranju izložbe, koje je upriličeno u povodu Dana grada Sarajeva, prisustvovali su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, šef kabineta Hamdija Dizdar, Ahmet Misbah Demircan, načelnik općine Beyoglu, menadžerica Beste Gursu, turska glumica Selma Ergeč, bh. reditelj Haris Pašović, zvanice iz turskog kulturnog života i turski mediji, kao i bh. studenti u Istanbulu, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Izložbu, koju su priredili East West Centar Sarajevo i Art&Life Istanbul, sačinjava 30 fotografija velikih formata i video, nastali 6. aprila 2012. godine, tokom memorijalnog događaja “Sarajevska crvena linija”, koji je reditelj Haris Pašović priredio u znak sjećanja na 11.541 ubijenih građanki i građana Sarajeva za vrijeme opsade glavnog grada BiH.

Također, tokom posjete Istanbulu, načelnik Efendić je održao odvojeni sastanak s načelnikom Demircanom. Razgovarano je o saradnji dvije općine kao i o posjeti delegacije Općine Beyoglu Općini Novi Grad Sarajevo.

Dogovoreno je da se ta posjeta realizira u toku ove godine, nakon Ramazana i da se krene u pripreme za potpisivanje ugovora o bratimljenju ove dvije općine.

Općina Beyoglu je jedna od najstarijih i najbogatijih općina u Turskoj, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Posted by on 2014-04-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login