Izložba “Tvrđave u dolini Bosne” u Muzeju grada Zenice

Vranduk

Vranduk

Muzej grada Zenica postavio je danas izložbu fotografija, historijskih informacija i manje poznatih činjenica o srednjovjekovnim tvrđavama na području Zeničko-dobojskog kantona, koja nosi naziv “Tvrđave u dolini Bosne”.
Autor izložbe je mr. Emir Porča, kustos Muzeja grada Zenica, koji je napomenuo kako se u dolini rijeke Bosne i na području ZDK nalazi većina srednjovjekovnih tvrđava u BiH.

“Ideja ove izložbe je da se predstave nova saznanja do kojih smo došli u istraživanju historije naših tvrđava, posebno njihova sudbina dolaskom Osmanlija u BiH” pojasnio je Porča.

On je dodao kako su, na primjer, bh. historičari dugo godina polemisali o vremenu kada je porušen Bobovac.

“Ali, nikada niko nije došao do konkretnog dokumenta kojim se naređuje njegovo uništenje. To se desilo u osmanskom periodu”, podsjeća Porča, dodavši da je poenta izložbe informirati posjetioce o trenutnom stanju tih tvrđava.

Porča napominje da su tvrđave u Vranduku kod Zenice i u Tešnju pristupačne i otvorene za turiste, dok na primjer tvrđava u Maglaju, a koja ima isti turistički potencijal, nije iskorištena.

“Visoko je, možda, i najugroženiji primjer naše tvrđave. Na Visokom su se čuvale samo ruševine, ali i te ruševine su dio naše historije i treba da budu dostupne turistima koji dolaze na naše terene”, rekao je Porča.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević ističe da su prikupljeni i tlocrti koji pokazuju kako su ti gradovi-utvrde stvarno izgledali prije rušenja.

“Ovo je značajna izložba, ne samo informativno, nego i po pitanju reklamiranja naših turističkih potencijala”, izjavio je Jašarević.

Autori fotografija tvrđava i gradova u kojima se one nalaze su zenički fotografi Dado Ruvić i Muhamed Tunović-Badi.

Izložba, koja je dostupna i u video formi na CD-u, bit će otvorena do 7. septembra.

Posted by on 2018-08-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login