Izložbom slika Sabine Dumpor otvoren ciklus “Trebao mi je neki novi početak”

“True colors” naziv je prve samostalne izložbe slika mlade mostarske umjetnice Sabine Dumpor koja je otvorena u utorak navečer u Centru za kulturu Mostar u okviru ciklusa “Trebao mi je neki novi početak”.

Sabina Dumpor
Sabina Dumpor

Na izložbi je predstavljeno 27 djela rađenih u tehnici akril na platnu na kojima su prikazani različiti motivi, pejzaži, apstrakcije, Stari most…

“Umjetnost pokreće svijet i sve ovo što radim, radim iz ljubavi. Volim slikanje, pisanje, glumu, čitanje knjiga i sve to kroz nastavu prenosim i na djecu”, istakla je autorica, inače profesorica u srednjoj školi.

Slikarstvom se, kaže, bavi od osnovne škole, a svoje znanje učenicima nerijetko prenosi kroz rime.

Urednik kulturnog programa mostarskog Centra za kulturu Dario Terzić naglasio je kako je ciklus “Trebao mi je neki novi početak” pilot projekt kojim se daje prostor i vrijeme zaljubljenicima u slikarstvo, onima koji nisu profesionalci nego se slikarstvom bave iz hobija.

“Odlučili smo da to bude jedan period u godini, za sada je to februar i mart, i nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti i biti nastavljen i narednih godina”, poručio je Terzić.

Sabina Dumpor rođena je u Mostaru 1990. godine. Sudionica je likovnih kolonija i izložbi u Lukavcu 2013., Puli 2014. te Blagaju 2015. godine. Dizajnirala je i naslovnice za knjige “Zagrli život”, “Pjesme koje nam život znače”, “Mili Dueli”, “Rustemov ah” i “Međunarodna zbirka poezije” objavljene u Hrvatskoj i Srbiji.

Članica je udruženja “Kultura snova” iz Zagreba, dobitnica priznanja za izuzetan doprinos radu udruženja “Zagrli život” iz Subotice, a u mostarskim srednjim školama predaje biologiju i mikrobiologiju.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

Posted by on 2020-02-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login