Izloženost djece u BiH duhanskim proizvodima svakodnevnica

Nevladina organizacija PROI je objavila da je u BiH svakodnevnica da djeca prolaze pored izloženih duhanskih proizvoda u neposrednoj blizini svojih škola.

cigarete, pušenjeKad je riječ o Federaciji BiH, navedeno je da nedovoljno definiran trenutni zakon ostavlja prostor za takve prizore, a činjenica da djeca nerijetko ne samo prolaze pored izloženih duhanskih proizvoda i reklama za iste, već ih bez problema i kupuju i konzumiraju, samo je “vrh ledenog brijega”.

Istaknuto je da su istraživanja pokazala da je svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u Bosni i Hercegovini stalni pušač, te da više od trećine mladih izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije dobi od 10 godina.

– Za ovu statistiku najviše je odgovorna duhanska industrija, koja svojim marketinškim taktikama cilja upravo na djecu i mlade i to sa vrlo konkretnim razlogom. Naime, poznato je da većina pušača počne pušiti prije svoje 18. godine, a to duhanska industrija vrlo dobro zna. Zbog toga je za ovu industriju najvažnije da dođe do potencijalnih pušača dok su još maloljetni i na takav način osigura sebi budućnost uz milijarde prihoda – izjavila je izvršna direktorica Udruženja PROI Uliana Bakh, na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu.

Novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda u FBiH predviđa, između ostalog, i bolje definiranu zabranu prodaje duhanskih proizvoda u krugu 100 metara od obrazovnih ustanova, zabranu isticanja duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima kao i strogu zabranu prodaje tih proizvoda maloljetnicima, saopćeno je iz Udruženja PROI.

Posted by on 2017-03-26. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login