Iznadprosječno toplo i u aprilu

proljećeNakon izrazito blage i iznadprosječno tople zime, svi su izgledi da ćemo imati i proljeće s višim temperaturama od prosječnih za ovo doba godine u Bosni i Hercegovini.

Prema najavama klimatologa, u aprilu nas očekuje toplo vrijeme, što se posebno odnosi na prvu trećinu mjeseca.

Prosječna temperatura u aprilu u Sarajevu trebala bi iznositi 9,4 Celzijevih stepeni, dok će u Mostaru prosjek biti 13,3 stepena.

Temperature slične onima u Sarajevu bit će u Bihaću 10,7, u Tuzli 10,4, a u Banja Luci srednja temperatura iznosit će 10,9 stepeni.

Bit će to, dakle, nastavak iznadprosječno toplog vremena.

Srednja mjesečna temperatura tokom prošlog mjeseca bila je čak znatno iznad višegodišnjega prosjeka za ovo doba godine. Preliminarni podaci govore da su temperaturna odstupanja varirala od 2,2 do 4,2 stepena.

Toplije od prosjeka bilo je tokom cijelog marta, a najveća odstupanja od prosjeka za ovo doba godine zabilježena su sredinom mjeseca.

Minimalne mjesečne temperature izmjerene su na većini mjernih stanica 12. marta, a maksimalne mjesečne 17. i 18. marta. U Sarajevu srednja mjesečna temperatura tokom marta bila je veća za 2,9 stepena u odnosu na prosječnu temperaturu.

Kada je o padavinama riječ, očekivane količine bi trebale biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a nešto veća količina najavljena je tek za zadnji dio mjeseca aprila. Prosječno suma oborina u ovom mjesecu u Sarajevu iznosit će 74 litre po kvadratnom metru, u Mostaru 127, u Bihaću 115, u Tuzli 76, a u Banjoj Luci 87 litara po kvadratnom metru.

Ovo će, vjerojatno, obradovati civilnu zaštitu koja u proljetnim mjesecima obično muku muči s odbranom od poplava. S predviđenom količinom oborina u aprilu, opasnosti od poplava vjerovatno neće biti pa time ni potrebe za gradnjom nasipa, evakuacijom stanovništva i sličnim mjerama zaštite.

Mjesec iza nas bio je i u pogledu oborina drugačiji od višegodišnjeg prosjeka. Na jugu zemlje je kiše i snijega bilo manje nego inače, a u sjevernim područjima nešto više od prosjeka za mart.

Ovako oskudne snježne padavine i toplo vrijeme najviše su štete nanijeli turističkim djelatnicima na planinama.

Posted by on 2014-04-03. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login