Izostaje institucionalna podrška osobama koje su preživjele seksualno nasilje u ratu u BiH

silovanjeGlobalni samit “Zaustaviti nasilje u sukobima” kojim predsjedavaju ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i specijalna izaslanica UNHCR-a za izbjeglice Angelina Jolie,  počinje u Londonu.  U svjetlu toga se u Banjaluci pričalo o stigmama sa kojima se nose osobe koje su preživjele silovanje u ratu u BIH.

Okrugli sto pod nazivom “Stigma zbog izostanka institucionalne, ali i opšte društvene podrške za preživjele seksualno nasilje i silovanje iz rata u BiH”, u organizaciji TRIAL-a (Track Impunity Always) u BiH, održan je danas u Banjaluci.

“Iako su se tokom rata u Bosni i Hercegovini silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja događali hiljadama žena, većina onih koje su preživjele te stravične zločine i danas se suočavaju sa njihovim posljedicama. Mnoge od njih su tek nedavno počele govoriti, interesovati se i potraživati svoja prava zbog činjenice da je ratno silovanje do prije nekoliko godina još uvijek bilo tabu tema. Šutnja o onome šta su preživjele potiče od straha od počinitelja, straha od razotkrivanja njihovih iskustava od strane partnera, djece, uže okoline, te straha od šire društvene stigmatizacije, koja je prisutna bez obzira na njihovu društvenu, etničku ili vjersku pripadnost”, istakli su organizatori.

Dodaju da njihov položaju u društvu još više pogoršava i dovodi do dodatne viktimizacije, nedostatak rasprostranjenog društvenog, prije svega institucionalnog, ali i van-institucionalnog priznanja i podrške za pretrpljeno tokom rata.

PITANJA STIGME

Lejla Mamut, koordinatorica za ljudska prava u TRIAL-u rekla je da je cilj okupljanja u Banjaluci potreba da se priča o pitanjima stigme  sa kojom se suočavaju osobe koje su preživjele silovanje i seksualno nasilje u ratu u BiH.

“Glavno je pitanje koliko se ta stigma koja postoji produbljava činjenicom da u državi ne postoji šire društveno priznanje zločina koji su se desili nad ženama i muškarcima, kao i to što ne postoji institucionalna podrška koja bi im omogućila da ostvare svoja prava kao preživjeli ovih zločina i da poboljšaju svoj položaj u društvu”, rekla je za BUKU Mamut.

Ona je istakla da ove osobe žive na margini društva i najčešće su socijalno ugrožene.

“To su uglavnom žene koje su samohrane majke, koje nisu imale podršku svojih partnera, u nekim slučajevima ni djece, a da ne pričamo o podršci šire zajednice u kojoj žive. Nedostaje psiho-socijalna podrška da bi mogle prevazići posljedice zločina, a nedostaje i pravna pomoć da mogu ostvariti svoja prava”, kaže ona i dodaje da se u Republici Srpskoj govori o nedostatku zakonskog okvira koji bi im omogućio određena prava, a prije svega pravo na odštetu, prioritet pri zapošljavanju, neke povlastice u smislu obrazovanja djece i slično.

“Kad govorimo o osobama koje su preživjele ove zločine, a žive na teritoriji RS, smatramo da je prioritetno ili usvajanje novog zakona koji će im omogućiti da ostvare svoja prava ili izmjena već postojećeg zakona o žrtvama rata u RS kako bi kao posebnu kategoriju obuhvatio osobe koje su preživjele silovanje tokom rata.”, kaže ona.

Ističe da je psiho-socijalna podrška koja se pružala od kraja rata do danas pružana od strane nekoliko nevladinih organizacija i nekoliko pojedinaca i pojedinki koji rade u državnim institucijama koji su u centrima za mentalno zdravlje.

U BiH još uvijek nema potpunih podataka o broju žrtava silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, ali procjene UN-a govore o broju od 20 do 56 hiljada.

U UN-ovom  istraživanju  o  nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama objavljenom prošle godine navedene su  i preporuke u kojima se poziva BiH da poboljša položaj preživjelih seksualnog nasilja, te  naglašava  važnost utvrđivanja i kazivanja istine o ratnim zločinima nad ženama, bez obzira na njihovu vjersku ili etničku pripadnost, te prepoznavanje načina na koji stid, trauma i strah od stigmatizacije spriječavaju žrtve da progovore.

Azra Arnautović je doktorica i psiho-terapeut u Nevladinoj organizaciji “Viva žene” koja se od samog osnivanja  bavi problemima žena i njihovih porodica koje su pod traumom.

“Sama riječ žrtva je već stigma osoba koje su preživjele traumu logora koja se zove silovanje. Od trenutka kada su doživjele silovanje, pa sve do danas, teče proces sa kojima one žive sa traumom i sa svim onim što je ona donijela sa sobom. Od prvog akta kada je ona bila potpuno izgubljena od stvarnog realiteta nastaje proces preživljavanja i nošenja sa traumom”, rekla nam je doktorica Arnautović.

Ona dodaje da i danas mnoge žene šute o ovom problemu.

PODRŠKA ANGELINE JOLIE

Globalni samit “Zaustaviti nasilje u sukobima” je najveći skup tog tipa ikada održan, imajući za cilj stvaranje nepovratnog zamaha u borbi protiv seksualnog nasilja u sukobima te praktične reakcije.

Lejla Mamut rekla je da TRIAL smatra da trenutno postoji jedan momenat koji se treba iskoristiti, jer na globalnom nivou postoji inicijativa koja je pokrenuta od strane ministra vanjskih poslova UK i Angeline Jolie, a koja ima za cilj da se spriječi seksualno nasilje u sukobima.

“Samit koji danas počinje ugostiće 140 ministara iz 140 zemalja članica UN-a gdje će se razgovarati o ovim pitanjima i razmišljaće se o tome kako se može pomoći osobama koje su preživjele ovo nasilje”, kaže ona.

Posted by on 2014-06-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login