Izrael zatražio od SAD oružje za napad na Iran

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Izrael je zatražio od SAD moderne bombe za probijanje bunkera i avione za dolivanje goriva drugim letjelicama u vazduhu, kako bi unaprijedio svoju sposobnost da napadne podzemna iranska nuklearnma postrojenja, izjavio je jedan izraelski zvaničnik.

Takav zahtjev je postavljen u vrijeme posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu ove sedmice, rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

On je dodao da su “nerealni” izvještaji izraelskih medija o tome da će SAD usloviti isporuku opreme obećanjem Izraela da neće napasti Iran ove godine.

Portparol Bijele kuće Jay Carney rekao je odgovarajući na pitanje o takvom zahtjevu da “nikakav sporazum nije predložen ili postignut” na sastancima predsjednika Baracka Obame sa Netanyahuom ili njegovim saradnicima.

Netanyahu je jasno stavio do znanja Obami na sastanku prije četiri dana da Izrael još nije donio odluku o vojnoj akciji protiv Irana, saopštila je Bijela kuća.

Izraelski premijer je sugerisao da bi njegova zemlja mogla da primijeni silu ako Teheran, koji demantuje da pokušava da napravi atomsku bombu, nastavi da prkosi diplomatskom pritisku velikih sila i ne obustavi svoj atomski program.

Posted by on 2012-03-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login