Izraelski vojnici ubili dvojicu Palestinaca u izbjegličkom logoru

Izrael

Izrael

Izraelski vojnici u ponedjeljak su ubili dvojicu Palestinaca i ranili desetak tokom ranojutarnjeg progona za sumnjivim militantom u izbjegličkom logoru u blizini Jerusalema, saopćili su palestinski medicinski izvori za Reuters.

Svjedoci su javili da su izraelski oklopni džipovi ušli u logor Qalandiya oko tri sata ujutro, a mještani su ih počeli gađati kamenicama. Izraelske snage odgovorile su vatrom i napustile su logor prije svitanja.

Izraelski policijski portparol saopćio je da je sukob izbio kada se granična policija koja je bila u akciji hapšenja sukobila s Palestincima koji su bacali zapaljive bombe i kamenice na njih. Incident se istražuje, izjavio je policijski portparol Micky Rosenfeld.

Ostalo je nejasno da li su izraelske snage uhapsile bilo koga.

Izraelski vojnici često ulaze na teritorije pod palestinskom kontrolom kako bi hapsili pojedince osumnjičene za militantne aktivniosti, obično izvodeći racije po noći kako bi izbjegli sukobe.

Izrael i Palestinci nastavili su mirovne razgovore uz američko posredovanje naon trogodišnjeg prekida u prošlom mjesecu, iako nijedna strana nije izrazila pretjerani optimizam u pozitivne pomake.

Nasilje na Zapadnoj obali pogoršalo se od početka 2013. Izraelske snage ubile su 13 Palestinaca na toj teritoriji u ovoj godioni, od kojih većinu u sukobima, u poređenju s trojicom ubijenih u istom periodu 2012. godine, sudeći po brojkama Ujedinjenih nacija.

Posted by on 2013-08-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login