Izumi koji su obilježili moderno doba čovječanstva

socijalne mreže

socijalne mreže

Svako malo čovjek kreativnim razmišljanjem dođe do nekih novih ideja, novih kreacija i izuma. Kroz historiju čovječanstva bilo je mnogo tih inovacija koje su obilježile pojedina desetljeća, stoljeća pa i kompletne ere. Novije doba, odnosno moderna vremena su prepuna takvih trenutaka inspiracije pojedinaca.

Socijalne mreže
Socijalne mreže su promijenile, odnosno revolucionalizirale način na koji ljudi komuniciraju. Prošli su dani kada su se pisala pisma ili slali telegrafi. Čak je i telefoniranje palo u sjenu komunikacije putem društvenih mreža i foruma. Sada skoro svi na našoj planeti pričaju sa prijateljima, porodicom i potpunim strancima na puki dodir tipke miša.

Mašina za štampanje
Invencija ove mašine je omogućila masovnu proizvodnju knjiga i novina. Ovaj izum je omogućio edukaciju pristupačniju i promijenio svijet za mnoge. Kako je pisana riječ postala dostupna svim dijelovima svijeta, tako se i edukacijom razvila kreativna moć ljudi, što je u konačnici vodilo svim modernijim otkrićima.

Penicilin
Prije otkrića ovog anti-biotika 1928. godine infekcije koje se danas liječe vrlo lahko, nekada su bile smrtonosne. S obzirom na to da je ovaj lijek otkriven sasvim slučajno čini ga još značajnijim. Otkrio ga je Škot Sir Alex Fleming, inače dobtinik Nobelove nagrade za medicinu.

Automobil
Transport je revoluciju doživio konstruisanjem prvog automobila, međutim, pravi procvat je doživio njegovom masovnom proizvodnjom. Kada su počeli da se proizvode po dostupnim cijenama, dvadesetak godina poslije prvog prototipa, prelaženje ogromnih distanci je postalo mnogo lakše. Danas automobili čine integralni dio našeg društva.

Internet
Internet je u potpunosti izmijenio poimanje naše sadašnjice. Unaprijedio je sve segmente naših života, omogućio lakšu komunikaciju, brži protok informacija, otvorio novo doba nauke i edukacije, te povećao transparentnost medija. Broj korisnika je konstantno u porastu tako da svoj potencijal internet još uvijek nije razvio do maksimuma.

Televizija
Pojavom prvih TV uređaja i svakodnevnica običnog čovjeka se drastično izmijenila. Ubrzani rast televizijske industrije u proteklom stoljeću nije usporio ni dan danas. Iako internet ima daleko veći potencijal, TV kuće još uvijek drže primat u medijskom prostoru.

Sijalica i struja
Električna struja i sijalica su nas bukvalno uvele u moderno doba. Njihov uticaj je bio toliki da se od tog otkrića populacija svijeta uvećala za preko pet puta. Ovo su vjerovatno najvažnija otkrića svih vremena, jer su popločala put mnogim drugim inovacijama. Za njihovo otkriče možemo se zahvaliti Nikoli Tesli i Thomasu Edisonu.

 

Posted by on 2015-09-25. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login