Izumiranjem pčela na području Prirodnog parka Blidinje nestaje cijeli ekosistem

Glavni prirodni oprašivač, pčela, nestaje iz Prirodnog parka Blidinje. Nestankom pčela, odlaskom pčelara i pojavom glavnog uzročnika izumiranja pčela u prirodi, a to je pčelinja uš varoa ugrožene su mnoge endemične i ostale biljne vrste kako travnate cvjetnice, tako i četinarke koje su desetljećima krasile PP Blidinje.

 

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje

Realizator projekta ”Povratak pčelara na Blidinje” Ivan Budimir priča o izumiranju pčela na ovom području i o prednostima projekta koji za cilj ima povratak pčelara.

Nedostatkom pčela, oprašivača smanjuje se obim oplodnje, smanjenjem oplodnje cvjetova smanjuje se količina sjemenki svih biljnih vrsta pa tako i endemskog bilja što opet ima za rezultat stalno postupno smanjenje staništa biljnih vrsta i prijeti njihovo izumiranje.

Smanjenjem sjemenki u prirodi ima još jednu negativnu dimenziju i posljedicu na biodiverzitet, a ta je da pored stalnog smanjivanja svih biljnih, a posebno endemičnih vrsta smanjuje se i broj kukaca i ptica u ekosistemu jer su cvjetovi i sjemenke njihovi glavni izvori hrane te je nestankom pčela otvoren proces smanjenja izvora hrane, a time i mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Budimir navodi da je prostor PP Blidinje prije nekoliko desetljeća bio prostor u kojem je bilo višestruko više domicilnog stanovništva u odnosu na sadašnju situaciju. Domaće stanovništvo u prostoru PP Blidinje se bavilo poljoprivredom, uzgojem stoke pa i pčela što je skupa činilo važnu kariku u ekosistemu i biodiverzitetu parka i činilo je razvojnu harmoniziranu samoodrživu simbiozu čovjeka i prirode u prostoru ovog parka.

Ističe da je današnja situacija dramatično drugačija i nepovoljnija za biodiverzitet u prostoru parka te dodaje da se broj domicilnog stanovništva smanjio, a time se smanjio i obim bavljenja poljoprivredom, a pčelarstvo i uzgoj pčela je izumrlo na ovom prostoru.

“Nedostatkom pčela u PP Blidinje na scenu je stupio tihi ubojica bogatog i raznolikog biodiverziteta parka jer je zbog toga nedovoljno oprašivanje”, tvrdi Budimir.

Prilika za zaustavljanje ovih degenerativnih pojava u biodiverzitetu PP Blidinje je ponovo naseliti pčele, a time bi se ponovno uspostavila zaštitna ravnoteža biodiverzitetskog života.

Budimir smatra da je povratak pčela na područje PP Blidinje moguće i potrebno provesti na dva načina, a to je ”selećim” pčelarenjem i oživljavanjem pčelarenja kod tri potencijalne skupine i to kod domicilnog stanovništva, kod vikendaša u PP Blidinje te treća skupina kod nomadskih stočara koji na Blidnju borave proljeće, ljeto i jesen.

Osnovni cilj povratka pčelara je zaštititi i očuvati endemsko i ostalo bilje u Parku prirode Blidinje.

Ovaj problem pokušava riješiti Udruga pčelara ”Iva” iz Posušja projektom ”Povratak pčelara na Blidinju” s odobrenih 20.000 KM koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u sklopu Projekta ”Zaštićena šumska i planinska područja” dodijelilo za ovaj projekt, a inače Parku prirode Blidinje dodijeljeno je 165.000 KM koje je Globalni fond za okoliš (GEF) donirao kao nepovratna sredstva.

pčeleU sve aktivnosti projekta uključeno je 50 pčelara kroz sve faze realizacije projekta.

“Povratak pčela treba biti stalnim nastanjivanjem pčela kod domaćeg stanovništva i kod vikend stanovnika te sezonskim dolaskom pčela od pčelara iz okruženja PP Blidinje, kao što je Rakitno i ostali prostor općine Posušje nad kojim je nadležna Udruga pčelara ”Iva” Posušje iz Posušja”, dodaje Budimir.

Posted by on 2013-08-22. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login