Izvezena polovina hemijskog oružja iz Sirije

Sirija, oružjeOko polovine sirijskog hemijskog oružja, koje treba biti uništeno izvan Sirije, izvučeno je iz ove zemlje.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navodi da je do sada iz Sirije izmješteno više od 45 posto tog naoružanja.

OPCW dodaje da su prošle sedmice iz luke Lazkiye isplovila još dva broda na kojima se nalaze opasne hemijske supstance te da je prvenstveno predviđen izvoz 29,5 posto, a zatim 82,6 posto hemikalija.

Prema ranije prihvaćenom planu OPCW-a, potrebno je bilo da se hemijsko oružje, koje pripada Siriji, do 5. februara na siguran način izveze iz zemlje te da uništavanje bude završeno do juna ove godine.

Međutim, zbog kašnjenja iz različitih razloga, sirijska vlast je OPCW-u dostavila novi izvještaj u kojem je dat novi rok, do aprila, da se izvan zemlje izvezu sve zalihe oružja.

Hemijske supstance, koje se pomorskim putem premiještaju u jednu luku u Italiji, uništit će Sjedinjene Američke Države (SAD) na otvorenom moru.

Očekuje se da će za prvi dio poslova oko uništavanja na raspolaganju biti 40 miliona eura.

Podsjetimo, prošle godine svjetska javnost je bila šokirana vijestima da je hemijskim oružjem ubijeno 1.300 osoba u napadu sirijskog režima.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad pristao je uništiti hemijsko oružje nakon zgražavanja međunarodne javnosti zbog napada sarinom u avgustu prošle godine, najtežem hemijskom napadu u svijetu u posljednjih 25 godina.

Taj napad izazvao je američku prijetnju vojnim napadom, koja je izbjegnuta Assadovim obećanjem da će odustati od hemijskog oružja.

Posted by on 2014-03-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login